MARDİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
876
MARDİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

MARDİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Mardin, Türkiye’nin büyükşehir Statüsüne giren bir ili ve en kalabalık yirmi altıncı şehri. 2013 itibarıyla 779.738 nüfusa sahiptir.Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.

Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.

Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça veya Süryanice olduğu söylenmektedir.

Mardin’de Yapılacak Şeyler

Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin Kalesi eteklerinden bulunan bu tarihi evler Mardin’in bir simgesi haline gelmiştir. Zaten Mardin’e gittiğiniz zaman ister istemez dikkatiniz çekecek olan bu tarihi Mardin evleri kayalıklara iç içe geçmiş gibi bir görüntüye sahiptir. Mardin evleri arasında gezerken kendinizi bir labirentin içinde hissedeceksiniz.

Mardin Tarihi Yerleri

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Tıpkı Mardin evleri gibi Mardin’in simgesi haline gelen diğer bir yer ise Deyrulzafaran Manastırıdır. Ayrıca Kasmiye Medresesi, Meryem Ana Kilisesi, Ulu Camii gibi diğer tarihi yapıları da gezip görmenizi öneririz. Bütün bunların yanı sıra Mardin Kalesine mutlaka çıkın ve şehre buradan bakın. Mardin Kalesi dışında Rabat Kalesi ve Fatih Kalesi de görülmeye değer diğer tarihi yapılar.

Mardin Müzeleri

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi

Mardin’e gidip de müzeleri gezmemek olmaz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bölgenin Mardin, en eski şehirlerindendir ve dolayısıyla zengin bir tarihe sahiptir. Bu Mardin tarihini de en iyi görebileceğiniz yerler müzelerdir. Mardin Müzesi ve Sabancı Şehir Müzesine gidin ve Mardin’in geçmişini görün.

Mardin Dara Harabeleri

Dara Harabeleri

Dara Harabeleri

Mardin gibi en eski yerleşim yerlerinden birisi de Dara Harabeleridir. Eski Mezopotamya’nın önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara Harabeleri özellikle 40 metre derinliğindeki yeraltı şehri ile sizi çok etkileyecektir. Bu yeraltı şehrinin dışında kilise, çarşı, değirmeni ve sarnıçları da bulunmakta.

Mardin Midyat İlçesi

Midyat

Midyat

En az Mardin kadar sizi etkileyecek Midyat ilçesi de kendine has taş evleri, manastır ve kiliseleri, tarihi çarşısı, insanda hoş duygular uyandıran kahveleri ile tam bir Orta Çağ şehri olan Midyat mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Mardin Alışveriş

Telkari Gümüş İşleme

Telkari Gümüş İşleme

Mardin dönüşü hatıra olarak yada sevdiklerinize hediye olarak satın alabileceğiniz binbir çeşit hediyelik eşyalar var. Bunların en başında da Telkari gümüş işlemeleri gelmekte. Bunları Mardin’in tarihi çarşılarından satın alabilirsiniz. Tıpkı şehrin kendisi gibi çarşıları da tarih kokuyor. Alışveriş yapabileceğiniz bu tarihi çarşılar Kapalı Çarşı, Manifaturacılar, Ayakkabıcılar, Hasan Ayar, Meşkin, Kasaplar, Gümüşçüler, Kuyumcular, Bakırcılar Çarşısı, Kaseria Pazarı ve Revaklı Pazarıdır.

Mardin’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Mardin’in zengin tarihini görebileceğiniz Mardin Müzesini, Mardin’in simgesi haline gelmiş Deyrulzafaran Manastırını ve Kasımpaşa Medresesini gezmeden,

Kasımpaşa Medresesi

Kasımpaşa Medresesi

* Badem şekerinin, leblebisinin ve ceviz sucuğunun tadına bakmadan,

Mardin Leblebisi

Mardin Leblebisi

* Telkari’den gümüş işlemeli hediyelik eşyalar satın almadan

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.