ESKİŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
898
ESKİŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ESKİŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Eskişehir, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehri. Eskişehir nüfusu 2015 yılına göre 826.716’dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.

Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. İşlenebilir lületaşı, Türkiye’de yalnız Eskişehir’de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.[1] Türkiye’de Eskişehir ve Sivrihisar dolaylarında yetişen bir çoban köpeği olan akbaş da şehre ait önemli değerlerdendir.[2] Sanat kurumları ve tesisleri ile kültür ve sanatta gelişmiş bir şehirdir. Anadolu Üniversitesi ve büyükşehir belediyesi bünyesinde iki adet senfoni orkestrası bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenenUluslararası Eskişehir Festivali ile şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema dallarında sergiler ve gösteriler yapılmaktadır.[3]

Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür. Üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya,Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu’dur.

Eskişehir’de Yapılacak Şeyler

Türkiye’nin en renkli şehirlerinden olan Eskişehir, özellikle üniversitelerin etkisiyle genç nüfus fazladır. Zengin bir tarihe ve kültüre sahip bir şehirdir. Ayrıca Yunus Emre, Nasreddin Hoca Seyyid Battal Gazi gibi ünlü isimlerde Eskişehir tarihinin en önemli isimleridir. Yunus Emre, M.S. 1240 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’de dünyaya gelmiştir.

Eskişehir Kaplıcaları

Eskişehir Kaplıcaları

Eskişehir Kaplıcaları

Eskişehir’in merkezinde bulunan Merkez Kaplıcası, Porsuk Çayı’nın güney tarafında bulunmaktadır. 5 kaynaktan oluşan bu kaplıcanın su sıcaklığı 38 derece ila 45 derece arasında değişmektedir. Eskişehir Merkez Kaplıcasından saniyede 30 litre su çıkmaktadır. Eskişehir Merkez Kaplıcası turizm amaçlı kullanılsa da tıbbi amaçlı da kullanılmaktadır. Bu kaplıcanın böbrek taşları, safra kesesi, gut ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir

Eskişehir’de Merkez Kaplıcasının dışında birçok kaplıca daha vardır. Bunlar Eskişehir merkezde bulunan Hasırca Kaplıcası, Kızılinler Kaplıcası ve Aşağı Ve Yukarı Ilıca Kaplıcaları, Alpu ilçesine bulunan Uyuzhamam Kaplıcası, Mihalgazi ilçesinde bulunan Sakarılıca Kaplıcası, Çifteler ilçesindeki Çifteler Hamamı, Günyüzü ilçesindeki Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası, Mihalıççık ilçesinde bulunan Yarıkçı Kaplıcası ve Sarıcakaya ilçesinde bulunan Laçin Maden Suyu.

Eskişehir Mesire Yerleri

Mesire Yerleri

Mesire Yerleri

Eskişehir’de dinlenebileceğiniz, doğa ile başbaşa kalabileceğiniz birçok dinlenme yeri ve mesire yeri bulunmaktadır. Eskişehir, coğrafi bölge bakımından her ne kadar İç Anadolu Bölgesine bağlı olsa da Ege Bölgesine yakın olduğu için ormanlık alanların varlığı normalin üzerinde. İşte Eskişehir’in mesire ve dinlenme yerlerinden bazıları;

  • Fidanlık Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Bademlik
  • Şelale (Kalabak) Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Çatacık Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Musaözü Barajı

Eskişehir Lületaşı İşçiliği

Lületaşı İşçiliği

Lületaşı İşçiliği

Eskişehir denince akla ilk gelenlerden birisi olan Lületaşı işlemeciliği 1940’lı yıllardan beri yapılmaktadır. İlk zamanlar sadece pipo yapmak için kullanılan Lületaşı ile sonraki zamanlarda kolye, bilezik, küpe v.b. aksesuarların yapımında da kullanıldır. Sizde eğer Eskişehir’e giderseniz kendinize ve sevdiklerinize Lületaşından yapılmış bir hediye alın.

Eskişehir Yöresel Lezzetleri

Eskişehir Çiğbörek

Çiğbörek

Çiğbörek

Eskişehir yöresel lezzetlerinin başında gelenlerden birisi de çiğbörektir. Un, su, tuz, soğan, baharat, yağ ve kıyma malzemeleri ile ortaya çıkan bu lezzetin tarihi Kırım Tatarlarına kadar uzanmaktadır. Eskişehir’e yolu düşenler mutlaka tadına baksın. Eskişehir’in diğer yöresel lezzetlerinden bazıları ise şöyle;

  • Miyane Çorbası
  • Harşıl
  • Kelem Dolması
  • Çerkes Sofrası
  • Düğün Pilavı
  • Göbete

Eskişehir Atlıhan Tarihi Çarşısı

Atlıhan Tarihi Çarşısı

Atlıhan Tarihi Çarşısı

1850’li yıllarda yapılan Atlıhan, o zamanın toprak zenginlerinden olan Takattin Bey tarafından yapılmıştır. Yapılma nedeni ise çevreden gelen tüccar ve köylülerin konaklamaları idi. Yolu bu güzergahtan geçen köylüler ve tüccarlar hayvanlarını buraya bağlar ve geceyi de burada geçirirlerdir. 20. yüzyıldan sonra harabeye dönen Atlıhan, 2006 yılında restore edilerek şuan da çarşı olarak kullanılmaktadır.

Eskişehir Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in simgelerinden olan Odunpazarı evleri, adında da geçtiği gibi Eskişehir’in ilçesi olan Odunpazarında bulunmaktadır. Buranın ilk yerleşim yeri olarak kullanılacağı zaman yapılan bu evler Osmanlı dönemine ait evler olup hepsi tarihi bir öneme sahiptir. Üzerlerinde birçok mimari ve motifler taşımaktadırlar.

Eskişehir’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Midas Anıtı olarak bilinen Yazılıkaya’yı görmeden,

Midas Anıtı

Midas Anıtı

* Başta Sakarı Ilıca termal merkezi olmak üzere diğer termal merkezleri gezmeden,

Sakarı Ilıca Kaplıcaları

Sakarı Ilıca Kaplıcaları

* Yöresel lezzetlerin belki de en başında gelen çiğbörek yemeden,

Çiğbörek

Çiğbörek

* Odunpazarı Evlerini görmeden

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.