İZMİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
1.593
İZMİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İZMİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İzmir, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri. Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Yüz ölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir. Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.

İzmir’in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre “Güzel İzmir”, “Eski İzmir” ve “la Perle de l’Ionie” (İyonya’nın İncisi) deniyordu. İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

2014 TÜİK verilerine göre İzmir’in nüfusu 4.113.072’dir

İzmir’de Yapılacak Şeyler

Sebzciliğin ve çiçekçiliğin yaygın olduğu İzmir, ülkemizin en önemli şehirlerindendir. İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık 3. şehri olan İzmir, Ege Bölgesinde ve ülkemizin en batısında bulunur. Sebzecilik ve çiçekçiliğin yanı sıra meyve ve sercılığında geliştiği İzmir ili, özellikle tatilcilerin gözde mekanlarındandır. Eğer İzmir’e gideceksiniz mutlaka yapmanız gereken şeyler var. Herşeyden önce gevrek simidini ve çiğdemini mutlaka yiyin.

İzmir Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in Konak ilçesine bağlı bir çarşıdır. Konak meydadan Mezarlıkbaşına kadar uzanan bu çarşıda birçok dükkanlar ve hanlar mevcut. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na günde binlerce ziyaretçi gelmektedir. Eskiden üzeri örtülü iken şimdi artık yer yer üzeri örtünmüş durumda. İzmir gezinizin yapılacaklar listesine mutlaka Kemeraltı Çarşısı’nı yazın.

İzmir Alsancak

Alsancak

Alsancak

Alsancak’da Kemeraltı Çarşısı gibi İzmir’in Konak ilçesine bağlıdır. İzmir’in neredeyese simgeleri haline gelen Kordon, Gül Sokak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Gündoğdu Meydanı, İzmir Alsancak Stadyumu gibi yerlerin hepsi Alsancak semtinde bulunmaktadır. Alsancak, özellikle birçok şairlerin ve yazarların ilham kaynağı olmuştur. Alsancak tarihine baktığınız zaman bu bölgede saygın insanlar yaşadığı bu yer doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmakta.

İzmir Batis’in Kahvesi

Batis'in Kahvesi

Batis’in Kahvesi

Batis’in Kahvesi, tarih bir yapıdır ve yakın zamana kadar harabe bir şekilde öyce duruyordu. Ama burası şahıslar tarafından satın alındı ve güzel bir şekilde restore edildi. Manzarası çok güzel bir mekandır.

İzmir Alaçatı

Alaçatı Köy Pazarı

Alaçatı Köy Pazarı

Eğer İzmir’e gittiyseniz mutlaka Alaçatı Köy Pazarına da uğrayın. Denizle rüzgarın iç içe olduğu Alaçatı’da son derece huzurlu ve sakin bir ortam vardır. Özellikle turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Alaçatı Köy Pazarı, balık restorantları ile de ünlüdür. Burada mutlaka Alaçatı Balık Restorantlarında bir yemek yiyin.

İzmir Kuş Cenneti

Kuş Cenneti

Kuş Cenneti

İzmir’in Çiğli ilçesine bağlı olan bu Kuş Cenneti 1982 yılında ilan edilmiş ve 8.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Leylek, Suna, Angıt, Deniz Kırlangıcı, Uzunbacak, Arıkuşu, Kuyrukkakan gibi 220 kuş türünün barındığı bu yerde 59 kuş türü de kuluçkaya yatmaktadır.

İzmir Efes Antik Şehir

Efes Antik Şehir

Efes Antik Şehir

Antik bir Yunan şehri olan Efes Antik Şehir, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlıdır. Ayrıca Roma zamanında önemli bir Roma şehri idi. M.Ö. 6000 yıllarında kurulan bu şehir klasik Yunan dönemine ait İyonya’nın 12 şehrinden birisidir.

Ayrıca İzmir Çeşme’de masmavi denize girebilir, eğer isterseniz dalış yapabilirsiniz. Foça’da tekne turları ile gezintiye çıkabilir, Foça yoğurtlu kupa balığı ile Foça turp otu salatasının tadına bakabilirsiniz.

İzmir’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Tarihi Asansör, Çakırağa Konağı, Kızlarağası Hanı’nı görmeden,

Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı

* İzmir’in Arkeoloji Müzesini ve Atatürk Müzesini gezmeden,

Atatürk Müzesi

Atatürk Müzesi

* Kemeraltı Çarşısı, Kordonboyu ve Teleferik Tesislerinin gezmeden,

Teleferik Tesisleri

Teleferik Tesisleri

* Balçova’nın kaplıcalarına girmeden,

Balçova kaplıcaları

Balçova kaplıcaları

* Efes, Meryem Ana Evi, Bergama Antik Kenti gibi tarihi yerleri gezmeden,

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

* Çesme’de denize girmeden,

Çesme

Çesme

* Yöresel lezzetlerden İzmir Köftesi, Ödemiş Kebabı, Boyoz (börek), Kumru, Gevrek ve meşhur Gerdan tatlısının tatlarına bakmadan,

İzmir Köftesi

İzmir Köftesi

* İzmir dönüşü kuru İncir, sultaniye üzüm, Kemalpaşa Kirazı, Bergama tulum peyniri, lokma, Ödemiş İpeği (Pembizar), iğne oyaları, yemeni ve görece nazar boncuklarından satın almadan,

Kemalpaşa Kirazı

Kemalpaşa Kirazı

* Çeşme’de ve Foça’da balık yemeden

Foça Balık Restoranları

Foça Balık Restoranları

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.