KIRŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
984
KIRŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KIRŞEHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Kırşehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.

1867 yılında bucak, 1869 yılında ilçe, 1870 yılında sancak olmuş, Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdağı) ilçeleri Kırşehir’e bağlanmıştır. 1921 yılında bağımsız mutasarrıflık, 1924 yılında il olan Kırşehir’e Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş, Mucur ilçeleri bağlanmıştır. 1944 yılında ilçe olan Kaman, Kırşehir’e bağlanmıştır.

20 Temmuz 1954 tarihinde Osman Bölükbaşı’yı tekrar milletvekili seçtiği için Kırşehir ilçe yapıldı (Adnan Menderes konuyla ilgili mecliste ‘Türkiye’nin hiçbir vilayetinde yüzde 3’ten fazla oy almayan bir partiye mensup milletvekilini iki seçimde de seçen Kırşehir’in, bir içtimai ve siyasi bünye itibariyle anormallik göstermekte olduğunu inkár etmek mümkün değildir, evet biz açık konuşuruz’ şeklinde konuşmuş ve Osman Bölükbaşı da cevaben; “Vilayeti kaldırdınız, bizi de kaldırın da zulmünüz tamam olsun”[26] demiştir.)Nevşehir il, Kırşehir de Nevşehir iline bağlı bir ilçe haline getirilmiş Çiçekdağı ilçesi Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos da Nevşehir’e bağlanmıştır.

Kırşehir, 1 Temmuz 1957’de yine Adnan Menderes hükümeti tarafından tekrar il hâline getirilmiş ve Yozgat’ın Çiçekdağı, Ankara’nın Kaman ve Nevşehir’in Mucur ilçeleri tekrar dâhil edilmiştir. 2010 TUIK verilerine göre ilimizde merkez ilçe ile beraber 7 ilçe, 23 belde ve 234 köy vardır.

Kırşehir’de Yapılacak Şeyler

Kırşehir Uzun Çarşı

Uzun Çarşı

Uzun Çarşı

Uzun Çarşı, tarihi bir yapı olmasına rağmen halen kullanılmaktadır. Uzun Çarşı esnafların yönetimindedir ve birçok el sanatlarının yapıldığı bir yerdir. Kırşehir’e gittiğiniz zaman mutlaka Uzun Çarşı’yı gezin.

Kırşehir Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi

1272 tarihinde yapılan Cacabey Medresesi, farklı bir mimariye sahip ve yapılan minare gözlem evi olarak kullanılmıştır. Cacabey Medresesi şu anda cami olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca Kırşehir’in şifalı kaplıcalarını da gezmeyi de ihmal etmeyin. Yöresel yemeklerininde tatlarına bakmayı ve hediyelik eşyalardan satın almayı ihmal etmeyin.

Kırşehir’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Cacabey Camii ve Ahi Evran Camini gezmeden,

Ahi Evran Camii ve Türbesi

Ahi Evran Camii ve Türbesi

* Termal kaplıcaları görmeden,

Termal Kaplıcalar

Termal Kaplıcalar

* Onyx taşından yapılan hediyelik eşyalardan almadan,

Onyx (Oniks) Taşı

Onyx (Oniks) Taşı

* Yöresel yemeklerden keşkef’in tadına bakmadan

Keşkef

Keşkef

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.