ŞANLIURFA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

28.02.2016
773
ŞANLIURFA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ŞANLIURFA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki adıyla Urfa, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu şehri. 2014 sonu itibarıyla 1,845,667 nüfusa sahiptir. Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneydeSuriye ile sınırı vardır. Şehrin eski isimleri Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi, Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha ve Edessa’dır.Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında “Şanlı” unvanını almıştır.

Şanlıurfa’nın 13 ilçesi vardır. Ortalama yükseltisi 518 metre olan Şanlıurfa, 19.451 km2‘lik yüz ölçümü ile Türkiye’nin en büyük yedinci ilidir. Şanlıurfa’da ağırlıklı olarak Kürt, Türk, Arap, Zaza çok az olarak da Çerkes, Acem, Afgan ve Ermeni kökenli insanlar yaşamaktadır.

1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920’de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ilinin adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılına ilişkin “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları” dikkate alınarak nüfusu 750.000’i aşan Şanlıurfa, 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu.

Şanlıurfa’da Bunları Yapın

Şanlıurfa’ya gitmeyi düşünüyorsanız ve Şanlıurfa’ya gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Şanlıurfa’da yapmanız gerekenler. Şanlıurfa’ya gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Şanlıurfa’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

Şanlıurfa Denince Akla Gelenler

Şanlıurfa denince akla ilk gelen şeyler sıra gecesi, çiğ köfte, Halil-ül Rahman Gölü (Balıklıgöl), Kelaynak Kuşları, Mırra, Peygamberler Şehri, Şanlıurfa lahmacunu, Şanlıurfa kebabıdır. Bunların yanı sıra Şanlıurfa’nın tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Şanlıurfa’ya ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Şanlıurfa’da Yapılacak Şeyler

Şanlıurfa Güne Başlangıç

Gümrük Han

Gümrük Han

Şanlıurfa gezinize başlarken ilk olarak Gümrük Han’a gidin ve burada hayatınız boyunca yapacağınız en lezzetli kahvaltılardan birisini yapın. Han’da kahvaltınızı yaptıktan sonra il merkezindeki Urfa Kalesine çıkıp Şanlıurfa’yı tepeden izleyebilirsiniz. Buradan şehir manzarası çok güzeldir. Ardından bedesten çarşısını gezebilir ve hem kendiniz hemde sevdikleriniz için hediyeler veya anı olacak eşyalar satın alabilirsiniz.

Şanlıurfa Balıklıgöl (Halil-ül Rahman Gölü)

Balıklı Gölü

Balıklıgöl

Şanlıurfa’nın adeta simgelerinden olan Balıklıgöl mutlaka ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi dar sokaklara sahip Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı zaman düştüğü yer olarak inanılmaktadır. Burada bulunan balıklar kutsal kabul edilir. Bu yüzden bu balıklar yenilmez ve korunurlar.

Şanlıurfa Müzesi

Şanlıurfa Müzesi

Şanlıurfa Müzesi

Peygamberler şehri olarak da bilinen Şanlıurfa’nın çok eski bir tarihi var. İl merkezine giderek zengin bir tarihe sahip Şanlıurfa Müzesini gezmenizi öneririz.

Şanlıurfa Göbeklitepe

Göbeklitepe

Göbeklitepe

Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe bir ören yeri olup dünyanın ilk tapınağı olma özelliğine sahiptir. Ziyarete açık olmasına rağmen kazı çalışmaları da devam etmektedir.

Şanlıurfa Harran ve Harran Evleri

Harran Evleri

Harran Evleri

Şanlıurfa kadar önemli bir tarihe sahip Harran, Şanlıurfa’nın bir ilçesidir. Tarihi Harran Evleri ise hem Şanlıurfa’nın hemde Harran’ın simgesi haline gelmiştir. Harran’ı gezmeden ve farklı bir mimari yapıya sahip Harran Evlerini görmeden sakın Şanlıurfa’dan ayrılmayın.

Şanlıurfa’ya Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Şanlıurfa’nın meşhur çiğ köftesini yemeden,

Çiğ Köfte

Çiğ Köfte

*** Şanlıurfa’nın ilçesi olan ve gezilmeye değer Harran’ı gezmeden,

Harran

Harran

*** Şanlıurfa’ya has acı kahve olan Mırra içmeden,

Mırra Kahvesi

Mırra Kahvesi

*** Ünü ülke sınırlarını aşan Balıklı Gölünü gezmeden,

Balıklıgöl

Balıklıgöl

*** Kapalı Çarşısını gezip buradan alışveriş yapmadan, sakın dönmeyin…

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı

*** Kelaynak kuşlarını görmeden

Kelaynak Kuşları

Kelaynak Kuşları

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.