HATAY HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
820
HATAY HAKKINDA GENEL BİLGİLER

HATAY HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Hatay, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on üçüncü şehri. 2015 yılı itibarıyla 1.533.507 nüfusa sahiptir. Akdeniz’in doğu şeridinde 35° 52′ – 37° 4′ kuzey enlemleri ile 35° 40′ – 36° 35′ boylamları arasında yer alan Hatay’ın doğusunda ve güneyindeSuriye, batısında Akdeniz, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep bulunur.

Hatay Türkiye’nin en önemli eski yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda milattan önce 100.000 ile 40.000 yılları arasına tarihlenen bulgulara ulaşılmıştır. İl toprakları ilk Tunç Çağından itibaren Akat Beyliği ve M.Ö. 1800-1600 yıları arasında Yamhad Krallığına bağlı bir beyliğin sınırları içerisinde yer almıştır. Daha sonra MÖ 17. yüzyıl sonlarında Hititlerin ve MÖ 1490 yıllarında Mısır’ın egemenliğine girmiştir. Ardından Urartular, Asurlular ve Persler’in egemenliğine girdi.

Hatay’da Yapılacak Şeyler

Hatay hem deniz turizminin hemde tarihi yapıların içiçe olduğu güzide şehirlerimizden birisidir. Bir tarafta plajları diğer tarafta tarih kokan camii, kilise, kale ve diğer tarihi yapıları. Akdenize kıyısı olan Hatay’da yapılacaklar listesi oldukça uzundur. Çünkü tarihi yerleri olsun çarşı-pazarları olsun yada doğa gezintileri olsun her bir planın yanında plaj planı da mutlaka ekleniyor.

Hatay Köy Kahvaltısı

Hatay Köy Kahvaltısı

Öncelikle Hatay, zengin köy kahvaltıları ile ünlü bir şehrimizdir. Köy ekmeği, köy reçeli, köy peyniri ve diğer zengin çeşitlerine sahip yöresel köy kahvaltısı yapmadan güne başlamayın. Daha sonra Hatay’ın bazı tarihi yerlerini gezebilirsiniz. Bu tarihi yapıların hepsi ayrı bir tarihi anlatıyor. Bu yüzden gezebiliyorsanız bütün tarihi yapıları gezin.

Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii

Bunlara St. Pierre Kilisesi, Cin Kulesi, Habibi Neccar Camii, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi örnek verebiliriz. Hatay’ın diğer tarihi yapıları ise şöyle;

  • Çevlik Ören Yeri
  • Payas Kalesi
  • Antakya Mozaik Müzesi
  • Koz Kalesi
Antakya Mozaik Müzesi

Antakya Mozaik Müzesi

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Hatay’da da kaplıcalar mevcut. Bu şifalı sulara sahip kaplıcalara gitmeyi de listeye almalısınız. Erzin Başlamış Kaplıcaları ve Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları en önemlileridir.

Erzin Başlamış Kaplıcaları

Erzin Başlamış Kaplıcaları

Bu kaplıcalar birçok rahatsızlığı tedavi etmektedir. Hatay’a gidipte alışveriş yapmamak olmaz. Alışveriş içinde Uzun Çarşı en iyi seçenek gibi gözükmekte. Bu çarşıda yöresel elbise ve hediyelik eşya bulabileceğniz gibi baharat, salça, defne sabunu gibi farklı ürünlerde bulunmakta.

Uzun Çarşı

Uzun Çarşı

Bu kadar gezmeye mide mi dayanır?  Şimdi gelelim Hatay’ın yemeğine. Hatay’ın belkide en önemli unsuru yemeğidir. Hatay’ın yanında bile geçseniz mutlaka durup yöresel yemeklerinden yiyin. Lezzetli oldukları kadar hafiflerdir.

Taş Kadayıf

Taş Kadayıf

Bu yöresel yemeklerden ön plana çıkanlar içli köfte, ekşi aşı, kaytaz böreği, humus, aşur, taş kadayıf ve künefedir. Geceleri eğer canınız sıkılırsa canlı müzik dinleyebileceğiniz bazı mekanlar bulunmakta. Büyük şehirlerdeki gibi bir mekan beklentisi içine girmeden giderseniz beğenirsiniz.

Hatay’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Kalesi gibi tarihi mekanları gezmeden,

Saint Pierre Kilisesi

Saint Pierre Kilisesi

* İçli Köfte, Aşur, Humus, Kaytaz Böreği, Katıklı Ekmek, Künefe, Taş Kadayıf, Kereviç gibi yöresel lezzetlerden tatmadan,

Künefe

Künefe

* Biber salçası, defne sabunu, nar ekşisi almadan,

Defne Sabunu

Defne Sabunu

* İpek dokumacılık ürünlerinden satın almadan

İpek Dokumacılık

İpek Dokumacılık

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.