ERZİNCAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

02.03.2016
1.721
ERZİNCAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ERZİNCAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde 39 02′- 40 05′ kuzey enlemleri ile 38 16′- 40 45′ doğu boylamları arasında yer alan, dokuz ilçeden oluşan bir il.[2] Bunlar Merkez, Refahiye, Kemah, Kemaliye, Tercan, Çayırlı, İliç, Otlukbeli ve Üzümlü’dür. Kuzeyinde, Giresun, Bayburt, Gümüşhane; batısında Sivas; doğusunda Erzurum ve Bingöl; güneyinde ise Tunceli, Malatya ve Elazığ illeri bulunmaktadır. Tarihi ipek yolunun üzerinde yer alır.

Tarih öncesi çağlarda Urartu egemenliğinde olan bölge doğu-batı, güney-güneybatı yol güzergahlarında olması ve tarihi İpek Yolu’nun Erzincan’dan geçmesi sebebiyle tarih boyunca önemini korumuştur. Bu ticari kaygılar bölgeye Urartular haricinde Hititleri, Medleri, Persleri, Makedonlarıve Romalıları da çekmiştir. Uzun süre doğu ve batının çekişmesine sahne olan Erzincan, 7. yüzyıldan itibaren Müslüman akınlarına uğramış, birkaç defa Bizanslılar ve Araplar arasında el değiştirmiştir.

Erzincan’da Yapılacak Şeyler

Erzincan Rafting

Rafting

Rafting

Erzincan’da rafting yapabileceğiniz en uygun yer Karasu Nehri’dir. 1994 yılından beri rafting yapılan bu nehirde 1999 yılında “Erzincan 2000 Rafting Festivali” yapıldı. 1997 yılından beri profesyonel anlamda rafting yapılmaktadır. Suların en fazla olduğu ay Mayıs ayıdır. Mayıs ayından sonra sular azalmaktadır. Mayıs ayında parkur uzunluğu 40 kilometre iken Mayıs ayından sonraki zamanda parkur uzunluğu 26 kilometreye düşmektedir. Bu parkurun en önemli özelliği rafting yapılan parkurun hemen yanı başında hem karayolu hemde demir yolu olmasıdır. Dünyada bu özellikte hiçbir rafting parkuru yoktur.

Erzincan Su Kayağı

Su Kayağı

Su Kayağı

1998 yılında “Türkiye Su Kayağı Şampiyonası”nın yapıldığı Tercan Baraj Göleti Erzincan’ın turizm kapılarından birisi. Bu gölette birden fazla parkur bulunmaktadır. Bunlar;

  • Çalmışla parkuru – 1200 metre
  • Tuzla parkuru – 3750 metre
  • Mertekli parkuru – 1550 metre
  • Göyne parkuru – 1550 metre
  • Kemaliye Keban Barajı parkuru – yaklaşık 3000 metre.

Erzincan Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Erzincan’ın coğrafi yapısı yamaç paraşütü için oldukça elverişlidir. 1997 yılında yapılmaya başlayan yamaç paraşütü birkaç yıl içinde hızlı bir şekilde yayıldı. Erzincan’da yamaç paraşütü için aynı zamanda eğitimlerde verilmekte. Keşiş ve Munzur Dağlarının 3500 metreye kadar olması yamaç paraşütünün yapılmasını daha da kolaylaştırıyoruz.

Erzincan Trekking, Dağcılık ve Kampçılık

Trekking, Dağcılık ve Kampçılık

Trekking, Dağcılık ve Kampçılık

Eğer Erzincan’a giderseniz ve gerek trekking gerekse kaya tırmanışı yapmak isterseniz uzman rehberler eşliğinde bunu yapmanız mümkün. Trekking ve kaya tırmanışı sporlarının yanı sıra kamp kurma imkanınızda var. Trekking ve kaya tırmanışı yapabileceğiniz güzergah; Yaylabaşı Ardıçlı Gölü, Bayırbağdan başlayarak Yedigöller ve Aygır Gölü güzergahıdır. Kamp yapabileceğiniz alanlar ise Esence, Yedigöller, Refahiye Dumanlı ormanları ve Bayırbağ Değirmenönü mevkii.

Erzincan Akbulut Kayak Tesisleri

Akbulut Kayak Tesisleri

Akbulut Kayak Tesisleri

Doğu Anadolu Bölgesinin güzide şehirlerinden birisi olan Erzincan’a gidipte kayak yapmamak olmaz. En sert kışların yaşandığı Erzincan’da kurulan Akbulut Kayak Tesisleri şehrin ve ülkemizin önemli tesislerindendir. Altyapının hazır olduğu bu tesislerde kayak kiralayabilir ve kayak eğitimi alabilirsiniz. Akbulut Kayak Tesislerinin toplam alanı 30.000 metrekaredir. Akbulut Kayak Tesislerinin alt istasyon rakımı 1927 metre, üst istasyon rakımı ise 2155 metredir. Uzunluğu ise 1026 metredir.

Erzincan Avcılık ve Balıkçılık

Avcılık ve Balıkçılık

Avcılık ve Balıkçılık

Erzincan’da avlanmak isterseniz bunu kolayca yapabilirsiniz. balık türlerinden en başta alabalık tutma imkanınız varken avlanma yapabileceğiniz hayvanlar ise yaban keçisi, ayı, domuz, porsuk, sansar, susamuru, tavşan, keklik, yaban ördeği v.b. Avlanma yapabileceğiniz yerler ise Kemah, Kemaliye, Tercan, Alp bucağı, Karasu vadisi çevresi ve Refahiye ilçeleridir.

Erzincan Kaplıcaları

Erzincan Kaplıcaları

Erzincan Kaplıcaları

Erzincan’a gittiğiniz zaman şifalı suları olan kaplıcaları gezmeyi ve bu kaplıcalara girmeyi yapacağınız aktiviteler arasına alın. Özellikle Ekşisu’da çıkan Bçğert maden suyunun tadına bakın. Horhor şifalı havuzu, Erzincan ılıcası da görmeniz gereken yerlerden.

Erzincan’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Altıntepe şehir kalıntılarını görmeden,

* Mama Hatun Kervansarayı, Terzi Baba Türbesi ve Kemah Kalesini gezmeden,

Terzi Baba Türbesi

Terzi Baba Türbesi

* Erincan’daki Girlevik Şelalesine gidip burada alabalığın tadına bakmadan,

* Esentepe’den şehrin manzarasının keyfini çıkarmadan,

* Ekşisu’da maden suyu içmeden,

Ekşisu Maden Suyu

Ekşisu Maden Suyu

* Doğal jakuziye girmeden,

* Tava leblebisinin, tulum peynirinin tadına bakmadan

Tava Leblebisi

Tava Leblebisi

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.