MERSİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
882
MERSİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

MERSİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Mersin, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehri. 2015 itibarıyla 1.745.221 nüfusa sahiptir. Büyükşehir belediyesi statüsü bulunmaktadır. Türkiye’nin güneyinde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye’nin en büyük limanıdır.

Kentin kuzeyindeki Yumuktepe höyüğünde yapılan kazılarda birçok katman ortaya çıkarılmıştır. Bunların en eskisi, MÖ 6300’lere, en yenisi ise Selçuklu dönemine tarihleniyor. Kazılardan çıkarılan eserler, Adana Arkeoloji Müzesi ve Mersin Müzesi’nde sergileniyor. Mersin’in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlamaktadır. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, konar göçer bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapmış ve adını da bu aşiretten almıştır. Ayrıca Kapadokya bölgesinden gelen Rumlar kent nüfusuna hakim hale gelmişler ve 1850’de kentte 5.250 Ortodoks Rum’a karşılık 1.600 Müslüman yaşamaktaydı. Kentin kaderi özellikle Amerikan İç Savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova’da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması ile değişmiştir. Bu dönemde Mersin hızla, Çukurova’nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehrin bugünkü durumuna gelmesinde, şu anda azınlık olsalar da HıristiyanLevantenlerin önemi yadsınamaz. Şehirde halen Levantenlere ait iki katedral bulunmaktadır, Latin-İtalyan Katedrali ve Arap-Ortodoks Katedrali. Ayrıca şehrin kuzeyine Rumlar için bir kilise yapılması da gündemdedir.

Mersin’de Yapılacak Şeyler

Gerçek Akdeniz’i doyasıya yaşayabileceğiniz bir şehir olan Mersin, tam anlamıyla yeşilin ve mavinin buluştuğu yerdir. Mersin’de insanı cezbeden çam ağaçları ve portakal ağaçlarının kokusu hiç eksik olmaz. Akdeniz’in en büyük limanına sahip Mersin kendini geliştirmiş modern bir şehirdir. Akdenizin de etkisiyle deniz, kumsal, palajlar ön plana çıksa da tarihi mekanlarda oldukça önemlidir.

Mersin Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Mersin turizm aktiviteleri bakımından oldukça zengindir. Bu aktivitelerden birisi de yamaç paraşütüdür. Son yıllarda ilginin arttığı yamaç paraşütü ile insanlar muhteşem bir manzaraya sahip Mersin’e yukarıdan bakma imkanı buluyorlar. Eğer sizde bu muhteşem manzarayı görmek ve o tutkuyu yaşamak istiyorsanız Arslanköy Yaylacık, Gelincik Tepesi, Tarsus Çanaktepe ve Tarsus Kartaltepe gibi alanlarda yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Mersin Jeep Safari Turları

Jeep Safari Turları

Jeep Safari Turları

Mersin turizm aktiviteleri bakımından oldukça zengindir. Bu aktivitelerden birisi de Jeep safari turlarıdır. Eğer tatilinize biraz heyecan katmak ve adrenalin yaşamak istiyorsanız hemen bir Jeep Safari Turuna katılın. Mersin Jeep Safari Turları için son derece müsait ve birçok parkura sahip. En uygun Jeep Safari parkuru hangisi diye sorarsanız Anamur-Kazancı-Ermenek-Mut ve Erdemli-Kırobası-Çömelek-Mut parkurlarıdır.

Mersin Rafting

Rafting

Rafting

ersin turizm aktiviteleri bakımından oldukça zengindir. Bu aktivitelerden birisi de rafting aktiviteleridir. Eğer adrenalin yaşamak istiyorsanız tıpkı Jeep Safari turları gibi rafting yapmayı da deneyebilirsiniz. İster amatör olun isterseniz profesyonel olun Mersin’de rafting yapabilirsiniz. Rafting yapabileceğiniz en uygun yerler Lamas Çayı, Göksu Irmağı ve Dragon Çayıdır.

Mersin Doğa Yürüyüşü

Doğa Yürüyüşü

Doğa Yürüyüşü

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Mersin tam bir doğa şeridir. Yeşil ile mavinin buluştuğu bu yerde harika manzaranın tadını çıkarmamak olmaz. Özellikle portakal çiçekleri açtığı zaman Mersin bir başka oluyor. Güneş, deniz, yeşil, temiz hava ve mis koku. Daha ne olsun.

Mersin Su Sporları ve Dağcılık

Su Sporları

Su Sporları

Akdenize kıyısı olan Mersin’de su sporları olmazsa olmazlardandır. Başta su kayağı, dalış, yelken, sörf, bot olmak üzere birçok su sporunun yapıldığı Mersin’in Aladağlar, Alaca, Güveller ve Cebel Gölü de dağcılık için en uygun yerlerdendir.

Mersin’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Tarsus Müzesi, Eshab-ı Kehf, Roma Yolu, Danyal Peygamber Kabri, Nusrat Mayın Gemisi gibi müzeleri ve tarihi yerleri görmeden,

Eshab-ı Kehf

Eshab-ı Kehf

* Tarsus Şelalesini, Çamlıyayla ve Cehennem Deresini, Uzuncaburç, Viranşehir, Kız Kalesi ve Mamure Kalesini gezmeden,

Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi

* Gülek Beldesinin sucuğunu ve pirzolasını, Atdağı’nın tavuğunu, Tarsus Şelalesinin fındık lahmacununu ve saç kavurmasını yemeden,

Fındık Lahmacunu

Fındık Lahmacunu

* Zeyne Türbesini ziyaret etmeden,

Zeyne Türbesi

Zeyne Türbesi

* Muz ve yer fıstığı satın almadan

Yer Fıstığı

Yer Fıstığı

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.