DENİZLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

28.02.2016
880
DENİZLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

DENİZLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Denizli, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan bir ili ve ülkenin merkez nüfusu olarak en büyük on altıncı şehridir. 2014 itibariyle 978.700 dolayında nüfusa sahiptir. Tekstil ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası’nın güneybatı, Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli İli’nin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28° 38′ – 30° 05′ doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu – Gökgöl Koyu Dinar sınırında Efekli Tepe, batı uç Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur.) Yüzölçümü 12.134 km², denizden yüksekliği ise 219 m’dir.

Bir sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda elli bine yaklaşan üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Bir yılda milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan il, bir turizm kenti olmasının yanı sıra düzenlenen yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklerle (bkz. festivaller) eğitim, kongre, kültür ve sanat merkezi özelliğindedir. GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) merkezi Denizli’dedir.

Akdağ’ın (Babadağ) kuzey yamaçları eteklerinde, Büyük Menderes’in kolu olan Aksu çayına kavuşan derelerle hafifçe yarılmış bir plato üzerinde yer alan Denizli, yeni bir kenttir. Asıl kent buradan 6-7 kilometre kadar kuzeydeki Laodikya (Laodicaea) idi. Selçuklular ve Bizanslılar arasındaki savaşlar sonucu yıkıma uğrayan ve özellikle suyolları bozulan Laodikeia zamanla terk edilmeye başlanmış ve yerleşme 11. yüzyıldan başlayarak bol su kaynaklarının bulunduğu Denizli Ladik’e doğru yer değiştirmeye başlamıştır. Kent 1702-1703’teki bir deprem sırasında büyük zarara uğramış ve daha sonra yeniden kurulmuştur. Ege kıyılarından iç kesimlere sokulan doğal bir yol üzerinde bulunan Denizli, özellikle 1950’li yıllarda karayollarının düzelmesinden sonra, bu konumunun ve çevresindeki tarım etkinliklerinin gelişmesi sonucu hızla kalabalıklaşmış ve 1950’de 22.000 olan nüfusu, aradan geçen 60 yıl içinde yaklaşık 25 kat artmıştır. Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli,Türkiye’nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları’nın başıdır. Dünya’da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır.Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiyenin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır. Denizli, Türkiye’nin en büyük 10 ekonomisi arasındadır. Kent, havlu, bornoz ve ev tekstilinde ABD ve AB pazarında iyi bir prestije sahiptir. Havası ve doğası Ege Bölgesi’nin ortalamalarını yansıtır.Şehrin birkaç noktasında horoz heykeli bulunur. Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, Unesco’nun dünya kültür mirası listesindedir. Karahayıt da uluslararası termal bir merkezdir. Ayrıca en yüksek dağı Honaz Dağı aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en yüksek dağıdır (2532 m). Şehirde UNESCO’ya giren Hierapolis, Laodikeia, Thriepolis vb. birçok antik kent bulunmaktadır.

Denizli’de Bunları Yapın

Denizli’ye gitmeyi düşünüyorsanız ve Denizli’ye gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Denizli’de yapmanız gerekenler. Denizli’ye gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Denizli’de keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işte size fırsat. Denizli denince akla ilk gelen şeyler Pamukkale, Denizli horozu ve kaplıcalarıdır. Bunların yanı sıra Denizli’nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Denizli’ye ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Denizli’de Yapılacak Şeyler

Denizli Kış Sporları

Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ Kayak Merkezi

Denizli’de kış sporu olur mu demeyin. Ege Bölgesinde olmasına rağmen kış sporları için uygun illerimizden birisidir. Denizli sınırları içerisinde kalan birçok dağ sayesinde Ege Bölgesinde kış sporları yapabileceğiniz nadir illerden birisidir. Denizli’de bulunan Karcı Dağı, Honaz Dağı, Bozdağ, Karkın Dağı kış sporları yapmak için elverişlidir.

Denizli Bisiklet Turları

Bisiklet Turları

Bisiklet Turları

Bir yandan spor yapmak bir yandan da Denizli ve Denizli’nin doğasıyla iç içe olmak için yapacağınız en uygun aktivite bisiklet turu yapmak. Denizli’de bisiklete binebileceğiniz birçok parkur bulunmakta. Pamukkale, Güzelpınar, Haytabey, Karahayıt, Uzunpınar gibi yerlerde rahatlıkla bisiklet turu yapabilirsiniz.

Denizli Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Birçok insan için pek alışık olunmayan yamaç paraşütü aktivitesini listenize dahil edebilirsiniz. Çünkü Denizli’de yamaç paraşütü yapabilecğiniz uygun bir yer var. Honaz Dağı. Honaz Dağında hem yamaç paraşütü uçuşu hem yelken yani delta uçuşu hemde kanat uçuşu için uygun parkurlar bulunmakta. Bu parkurlar tam olarak Honaz Dağı Serinhisar ilçesinde ve Çökelez Dağı Pamukkale Ören Yerinde bulunmaktadır.

Denizli Jeep Safari

Jeep Safari

Jeep Safari

Kültür olarak pek bilmediğimiz ve genellikle ilgi duymadığımız jeep safari aktivitesine son yıllarda ilgi artmakta. Eğer sizde jeep safari yapmak isterseniz Denizli, bu aktiviteyi yapabileceğiniz illerimizden birisidir. Tıpkı bisiklet turu gibi bir yandan jeep safari yaparken bir yandan da Denizli’nin sahip olduğu güzellikleri görebilirsiniz. Jeep safari yapabileceğiniz yerler Beyağaç Kartal Gölü, Denizli Çamlık ve Güney Şelalesidir.

Denizli Su Sporları

Denizli’ye gittiğiniz zaman sizlerde göreceksiniz ki Denizli’de en ünlü aktivitelerden biriside su sörfüdür. Eğer sizlerde su sörfü heyacanını yaşamak isterseniz Beyağaç Kartal Gölü, Adıgüzel Barajı ve Işıklı Gölü bu aktivite için uygundur.

Denizli’ye Gidince Yapmadan Dönmeyin

Pamukkale Traventerlerini gezmeden,

Pamukkale Traventerleri

Pamukkale Traventerleri

Pamukkale’nin şifalı sularına, Karahayıt ve Yenice kaplıcalarına girmeden,

Karahayıt Kaplıcaları

Karahayıt Kaplıcaları

Tarihin en önemli yerlerinden Hierapolis, Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraklia Salbace antik kentlerini ziyaret etmeden,

Kaleiçi Çarşısı ve Babadağlılar Çarşısını gezmeden,

 Kaleiçi Çarşısı

Kaleiçi Çarşısı

Karcı Dağı eteğinde bulunan Çamlık mesire yerinde piknik yapmadan dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.