KONYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
949
KONYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KONYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Konya, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri. 31 ilçeden oluşan Konya’da TÜİK’in 2014 verilerine göre 2.108.808 kişi yaşamaktadır.[1][2] Trafik plaka numarası 42’dir. 1875’te kurulan Konya Belediyesi, 1987’de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince “büyükşehir” statüsüne kavuşmuş olup 1989’dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014’te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.

Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır.Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerindendir. Anadolu Kaplanları’ndandır. Şehrin futbol takımı Torku Konyaspor’dur. Yöresel yemekleri Etliekmek,Bamya Çorbası, Mevlana böreği,Fırınkebabı dır. Konya’nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal dır.

Konya’da Yapılacak Şeyler

Konya Mevlana Türbesi

Mevlana Türbesi

Mevlana Türbesi

Konya denince belki de akla ilk gelen şey Mevlana’dır. Mevlana Türbesi mutlaka ve mutlaka görmeniz gereken bir yer. Mevlana Türbesine gittiğiniz zaman dünyevi her şeyi unutabilirsiniz. Tam adı Mevlana Celaleddin Rumi olan bu türbeyi ziyaret eden birçok insan vardır. Sadece Türkiye’den değil yurt dışından da birçok ziyaretçisi olan Mevlana Türbesinde içiniz huzur bulacak. Mevlana’nın kendi çağını aşan şiirlerinin içinde kendinizden geçeceğiniz bir ney sesi eşliğinde ziyaret edeceğiniz bu türbeyi görmeden Konya’dan ayrılmayın.

Konya Mevlana Semazen Gösterileri

Mevlana Semazen Gösterileri

Mevlana Semazen Gösterileri

Ünü ülke dışına kadar taşmış ve büyük bir ihtimalle sizinde bulunduğunuz şehirde yapılan Mevlana Semazen Gösterilerini şiddetle izlemenizi tavsiye ederim. Mevlana’yı anlamak ve maneviyatta yükselmek için yapılan bu semazen gösterilerinde kendinizi bulacak ve hiç tatmadığınız duygular yaşayacaksınız. Bu Mevlana Semazen Gösterileri Konya Belediyesi tarafından haftada birkaç gün düzenlenmekte. Hemde ücretsiz olarak.

Konya Bisiklet Turları

Bisiklet Turları

Bisiklet Turları

Bilindiği gibi Konya bir ovadır. Dolayısıyla Konya’daki dümdüz bisiklet parkurlarında bisiklet kullanmak bir keyfe dönüşecektir. Zaten Konya’ya gittiğiniz zaman kendinizde göreceksiniz ki bisiklet kiralayan ve bisiklete binen bir çok insan var. Özellikle Meram Bağları ve Alaaddin Tepesinde bisiklet sürerken bambaşka duygulara kapılacaksınız.

Konya Meram Bağları

Meram Bağları

Meram Bağları

Belkide daha önce hiç görmediğiniz bir güzellik sizi bekliyor. Meram Bağlarını ve bahçelerini mutlaka gezmelisiniz. Doğa ile iç içe olacağınız Meram Bağlarının ortasından Meram Deresi geçiyor. Meram Deresi, zaten eşsiz bir güzelliğe sahip Meram Bağlarının güzelliğini daha da artırmakta. Konya ova ve bozkır olmasına rağmen burası cennetten bir köşe. Meram Deresinin su sesi ile farklı duygular yaşayacağınız Meram Bağlarında piknik yapabilir, ağaçların altında huzurlu bir gün geçirebilir, su sesi eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

Konya Kaplıcaları

Ilgın Kaplıcaları

Ilgın Kaplıcaları

Her ilimizde olduğu gibi Konya’da da yorgunluğunuzu üzerinizden alacak ve şifa bulabileceğiniz kaplıcalara da uğramayı ihmal etmeyin. Yıl içinde her mevsim birçok ziyaretçisi olan bu kaplıcalarda sizde sakin bir gün yaşayabilirsiniz. Konya’nın bu meşhur kaplıcaları İsmil Kaplıcaları, Ilgın Kaplıcaları ve Kuşaklı Kaplıcalarıdır.

Konya Etli Ekmek

Etli Ekmek

Etli Ekmek

Konya’nın simgelerinden olan etli ekmek yörenin en ünlü yöresel lezzetlerindendir. Konya’nın hemen her yerinde, her restoranında bu lezzeti bulabilirsiniz. Mutlaka bu yöresel lezzetin tadına bakın. Ayrıca etli ekmeğin yanında bol köpüklü ayran istemeyi de unutmayın.

Konya’ya Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Tarsus’ta fındık lahmacun ve sac kavurma, Gülek’te sucuk ve pirzola, Atdağı’nda tavuk yemeden,

Tarsus Fındık Lahmacun

Tarsus Fındık Lahmacun

* Yöresel lezzetlerden Etli Ekmeğin, Tantuni’nin, Şalgam’ın ve tatlılardan Cezerye ve Kerebici’nin tadına bakmadan,

Cezerye

Cezerye

* Gülek Kalesi, Eshab-ı Kehf, Kırkaşık Bedesteni, Danyal Peygamber Kabri, Nusrat Mayın Gemi ve St. Paul Kuyusu ve Anıt Müzesi gibi tarihi yerleri gezmeden,

Danyal Peygamber Kabri

Danyal Peygamber Kabri

* Karboğazı’nda kayak yapmadan,

Karboğazı Kayak Yapma

Karboğazı Kayak Yapma

* Cehennem Deresini görmeden,

Cehennem Deresi

Cehennem Deresi

* Mevlana Celaleddin Rumi Türbesini ve Zeyne Türbesini ziyaret etmeden,

Zeyne Türbesi

Zeyne Türbesi

* Silifke Atatürk Müzesini, Cennet Cehennem Mağaralarını, Üç Güzeller Mozaik Müsesini görmeden,

Cennet Cehennem Mağaraları

Cennet Cehennem Mağaraları

* Zeytin, kayısı, zeytinyağı, Mut kilimi satın almadan

Mut kilimi

Mut kilimi

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.