ERZURUM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
1.675
ERZURUM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ERZURUM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Erzurum, Türkiye’nin bir ili. 2015 itibarıyla 762.321  kişilik nüfusa sahiptir. 2015 yılı itibariyle 999 kişi göç vermiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ilidir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 m olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir. Şehir, tarihi eserleri ve kış sporları tesisleriyle de tanınır. Yüzölçümü bakımından Türkiye ‘nin en büyük 3. ili Erzurum’da, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup, son yıllarda kış turizmiyle de öne çıkmaktadır. Soğuk iklimi sebebiyle sanayisi gelişmemiştir. 25.066 Km2 yüzölçümüne sahip il arazisinin %15.17’si tarımsal amaçlı olarak kullanılabilir konumdadır.”Erzurum” adının menşeî: ” Erzurum ” ismi; “Azzi “, ” Erzen ” (Darı), ” Arze ” ve bilhassa Müslüman Arapların ” Erzenu’r Rûm ” (Erzen-i Rûm) ismiyle andıkları, aynı bölgedeki eski ve tarihi bir şehirden gelir. Erzurum ismini şehre Türkler vermişlerdir. Hudûd el-âlem isimli kitapta; bu şehrin müstahkem bir kalesi bulunduğu için, her taraftan gelen gazilerin nöbet tutarak şehri korudukları ve şehirde tüccarların çok olduğu bildirilmektedir.

Erzurum’da Yapılacak Şeyler

Erzurum’da birçok tarihi yer ve Erzurum’a özgü birçok yöresel lezzetler bulunmakta. Erzurum’a gidince gezmeniz gereken tarihi yerlerden bazıları Yakutiye Medresesi, Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Narman Peribacaları, Erzurum Ulu Camii ve Öşvank Kilisesidir. Bu tarihi yerleri gezmeyi de yapılacaklar listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yapılacaklar listenize tatmanız gereken yöresel lezzetleri de ekleyin. Bu yöresel lezzetlerden bazıları başta cağ kebabı olmak şartıyla ayran çorbası, kadayıf dolması, yumurta pilavı, ekşili dolma ve kesme çorbasıdır.

Erzurum Hediyelik Eşya ve Aksesuarları

Oltu Taşlı Tespih

Oltu Taşlı Tespih

Erzurum’da satın alacağınız ve Erzurum’un birçok dükkanında görebileceğiniz oltu taşı, Erzurum’un simgelerindendir. Kendiniz ve sevdikleriniz için en azından bir anı olarak bir oltu taşı ile ilgili her hangi bir aksesuar almanızı tavsiye ederiz. Oltu taşından başka tespih, toka, bilezik gibi yine Erzurum’a özgü birçok aksesuarlarda mevcut. Bunlar ve bunlar gibi birçok hediyelik eşya ve aksesuarları satın alabilirsiniz.

Erzurum Rafting Yapma

İspir Rafting

İspir Rafting

Erzurum’da rafting yapabileceğiniz en uygun yer Erzurum’un İspir ilçesidir. İlçeden geçen Çoruh Nehrinde yapılan raftingler oldukça heywcanlı ve adrenalini yüksek geçmekte. Bu alanda Çoruh Nehri, Erzurum’a turizm açısından önemli katkıda bulunmuşştur.

Erzurum Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Erzurum’un doğal güzelliklerinden birisi olan bu şelaleyi yapacaklarınız listenize mutlaka ekleyin. Erzurum’un yanı sıra Türkiye’ninde önemli şelalelerinden olan Torum Şelalesi, tam anlamıyla huzur veren doğanın tam ortası. Tortum Çayı üzerinde olan bu şelalenin yüksekliği tam 50 metre. Tortum Şelalesinin genişliği ise 20 metredir.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum denince akla ilk gelen şeylerden olan Palandöken Kayak Merkezi şehrin simgelerindendir. Kış turizmi açısından hem şehrin hemde ülkemizin en önemli noktalarındandır. 3125 metre yüksekliğe sahip Palandöken Dağının eteklerinde bulunan bu kayak merkezine yerli ve yabancı bir çok insan gelmekte. Eğer Erzurum’a kış mevsiminde gidecekseniz Palandöken Kayak Merkezinde kayak yapmayı da yapılacaklar listesine ekleyin.

Erzurum Cağ Kebabı

Cağ Kebabı

Cağ Kebabı

Erzurum’un bir diğer simgesi olan cağ kebabı sadece Erzurum’un değil ülkemizinde en lezzetli yemeklerinden. Türkiye’nin birçok şehrinde cağ kebabı yapılmakta. Ama cağ kebabını anavatanı olan Erzurum’da mutlaka yiyin.

Erzurum’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Palandöken Kayak Merkezinde kayak yapmadan,

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi

* İspir’de rafting yapmadan,

İspir Rafting

İspir Rafting

* Çift minerali Medreseyi, Yakutiye Medresesini ve Erzurum Müzelerini gezmeden,

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese

* Tortum Şelalesine görmeden,

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

* Cağ kebabı, ayran çorbası, kadayıf dolması yemeden

Kadayıf Dolması

Kadayıf Dolması

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.