GİRESUN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
973
GİRESUN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

GİRESUN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir.Karadeniz’e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28’dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500’lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.

Giresun ili, Büyük Atatürk’un 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir. Şehir, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur, tam karşısında Karadeniz’in bir adası olan Giresun Adası (Aretias) vardır. Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur. 1923 yılında Giresun ili, merkez Tirebolu ve Görele ilçesi ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından ibaretti. 1933 yılında Şebinkarahisar’ın iliğinin kaldırılması ileŞebinkarahisar ve Alucra ilçeleri de Giresun’a bağlanmıştır. 1934 yılında Bulancak, 1945 yılında Keşap, 1957 yılında Espiye, 1958 yılında Dereli, 1960 yılında Eynesil, 1987 yılında Piraziz ve Yağlıdere, 1992 yılında Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamolukilçelerinin kurulması ile ilçe sayısı 15 olmuştur.

Giresun’da Yapılacak Şeyler

Giresun Tirebolu Kaleleri

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi

Tirebolu ilçesi, ilk olarak Miletoslular tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İlk adı Tripolis yani “3 şehir” anlamına gelmekte idi. Tirebolu ilçesinde 3 tane kale var. İkisi deniz kenarında Tirebolu Kalesi ve Sen-Jan Kalesi, diğeri ise deniz kenarından daha içeride bulunan Andoz Kalesi. Eğer Giresun’a giderseniz bu üç kaleyi de gezmeyi unutmayın.

Giresun Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası

Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Yaylası, yapılacaklar listesinde olması gerekenlerden birisi. Zaten Giresun’un yaylaları bir başkadır. Eğer gezebiliyorsanız bütün yaylalarını gezmenizi öneririz. Kümbet Yaylasına ulaşım oldukça kolaydır. Yolu asfalttır ve yaz mevsiminde dolmuşar gitmektedir.

Harika bir manzarası olan Kümbet Yaylasında altyapı tamamen yapılmıştır. Otelinden oto tamircisine, sağlık ocağından lokantasına kadar birçok tesis bulunmaktadır. Eğer piknik yaparsanız Kümbet Yaylasında yapmayın. Çünkü yağmur piknik yapmanıza izin vermez. Ama ortalama 8 kilometre daha giderseniz dağın güney yamacındaki Şebinkarahisar’da piknik yapabilirsiniz. Çünkü buranın iklimi biraz daha kuraktır.

Giresun’daki diğer yaylalar şunlardır;

  • Bektaş Yaylası ve Şenlikleri
  • Yavuz Kemal Beldesi (Kulakkaya Yaylası)
  • Melikli Obası Yaylası
  • Tamdere Yaylası
  • Tamzara Yaylası
  • Kulakkaya Yaylası
  • Sis Dağı Yaylası
  • Paşakonağı Yaylası
  • Çakrak Yaylası
  • Anastos Yaylası
  • Dokuzgöz Yaylası

Giresun Meryem Ana Manastırı

Meryem Ana Manastırı

Meryem Ana Manastırı

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı olan Meryem Ana Manastırı, ilçenin Saıyer Köyü Kayadini Mahallesinde bulunmaktadır. Bu manastırın geçmişi orta çağ zamanına kadar gitmektedir. Manastır tek bir kayanın içi oyularak yapılmış olup 4 katlıdır. İlk üç katı farklı amaçlarla, dördüncü katı ise kilise olarak kullanılmıştır. Duvarları resimlerle süslenen Meryem Ana Manastırı, Türkiye’nin ikinci büyük doğal oyma manastırıdır.

Giresun Müzesi – Gogora Kilisesi

Giresun Müzesi

Giresun Müzesi

Bu müzenin bulunduğu bina önceden bir kilise idi ve bir Ortodoks kilisesi idi. Bu kilise 18. yüzyılda yapılmıştır ve 1923 yılına kadar da kilise olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1923 yılında sonra tam 25 yıl boş kalan bu kilise 1948 yılında sonra 1967 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. 1967 yılından sonra 15 yıl yine boş bırakılan bu kilise 1982 yılında restore edildi ve 1988 yılında itibaren de müze olarak kullanılmaya başlandı. Bu müzede Hititlerden Osmanlı’ya kadar bir çok tarihi eser bulunmaktadır.

Giresun Yöresel Lezzetler

Giresun Hamsi Böreği

Giresun Hamsi Böreği

Giresun’a gelipte yöresel lezzetlerden tatmamak olmaz. Giresun, yöresel lezzetler bakımından oldukça zengindir. Pekmezleri, reçelleri, turşuları, salçaları, baharatları ve sıcak içecekleri de bir harikadır. Tatabileceğiniz yöresel lezzetlerden bazıları şöyle;

  • Karalahana Çorbası
  • Çalıçileği Çorbası
  • Mendek Çorbası
  • Etli Pancar (Karalahana) Sarması
  • Isırgan Yemeği
  • Fırın Kurusu Fasulye
  • Hamsi Böreği
  • Yağlaş
  • Karalahana Diblesi

Giresun’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Giresun Adasına çıkmadan,

Giresun Adası

Giresun Adası

* Giresun Adasından şehrin manzarasını izlemeden,

* Yaylalarında ızgara keyfi yapmadan,

* Giresun başta fındığının, hamsi böreğinin, pidesinin olmak üzere diğer yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan,

Giresun Fındığı

Giresun Fındığı

* Giresun Müzesini gezmeden,

Giresun Müzesi

Giresun Müzesi

* Kazancılar Çarşısını gezmeden

Kazancılar Çarşısı

Kazancılar Çarşısı

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.