TEKİRDAĞ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

29.02.2016
788
TEKİRDAĞ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

TEKİRDAĞ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Tekirdağ, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık yirmi üçüncü şehri. 2014 itibarıyla 906.735 nüfusa sahiptir. Marmara Bölgesi’ninTrakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir. 2012 yılında nüfusu 750.000’i geçen 14 adet il TBMM’de kabul edilen kanun ile büyükşehir statüsü kazandığı için Türkiye’nin 30 büyükşehrinden biridir. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerin ardından resmen büyükşehir belediyeciliği ile yönetilmeye başlamış; hizmet sahası 6.313 kilometrekare olarak tüm il sınırlarıdır. Bu kanunla 3 adet yeni ilçe kurulmuştur. Bunlar; Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergenedir. Bu ilçelerle birlikte toplam ilçe sayısı on birdir.Tekirdağ, Bizans döneminde Βισανθη (Bisanthe) ve sonraları Ρωδοστο (Rodosto) adıyla anılmıştır. Kenti ele geçiren Türkler, şehre önceleri Rodosçuk, 18. yüzyıldan itibaren de Tekfur Dağı demeye başlamışlardır. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hıristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı tagovar, anlamı ise taç taşıyandır. Cumhuriyetin ilanından sonra tekfur sözcüğü atılarak yerine sesçe benzeşen tekir getirilmiştir.

Tekirdağ’da Yapılacak Şeyler

Tekirdağ Köy Kahvaltısı

Köy Kahvaltısı

Köy Kahvaltısı

Tekirdağ gezinize mutlaka köy kahvaltısı ile başlayın. Çünkü Tekirdağ köy kahvaltısı çok ünlüdür. Tekirdağ’da köy kahvaltısı yapmak için belli mekanlar var. Bu mekanlara gitmelisiniz. Başta doğal olarak yapılmış peynir ve reçel olmak üzere tadına doyamayacağınız daha bir çok çeşit var.

Tekirdağ Plajları

Şarköy Plajı

Şarköy Plajı

Bilindiği gibi Tekirdağ’ın az da olsa Karadeniz’e ve Marmara Denizine sınırı vardır. Denize gireceğiniz yerler Marmara Ereğlisi, Şarköy ve Tekirdağ merkezdir. Özellikle Şarköy plajları çok güzeldir. Bunun dışında Erikli ve Kumbağ plajları da gidilmesi gereken plajlardan.

Tekirdağ Müzeleri

Rakoczi Müzesi

Rakoczi Müzesi

Şehirde iki adet müze vardır. Bunlardan birisi Namık Kemal Evi Müzesi ve Rakoczi (Rakoczy) Müzesidir. Namık Kemal Evi Müzesinde hem Namık Kemal’in özel eşyaları hemde bazı etnografik eserler sergilenmektedir. Rakoczi (Rakoczy) Müzesi ise Macar Prensi olan Frenc Rakoczi’nin 15 yıl boyunca yaşadığı evdir ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Tekirdağ Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Tekirdağ’da son yılların popüler aktivitesi olan yamaç paraşütü aktivitesine katılmak isterseniz Uçmak Deresine gidin. Burada alacağınız kısa bir eğitimin ardından bu adrenalin dolu aktiviteyi yapabilirsiniz. Çünkü bu bölgede yamaç paraşütü eğitimi veren okullar bulunmakta.

Tekirdağ Yöresel Yemekleri

Ciğer Sarması

Ciğer Sarması

Tekirdağ denince akla ilk gelen yöresel yemeklerden birisi de Tekirdağ köftesidir. Tekirdağ köftesini yerinde yemek bir başkadır. Gerçek Tekirdağ köftesi tadını buradaki hemen her restoranda tadabilirsiniz. Tekirdağ köftesinden başka önereceğimiz diğer yöresel yemekler ise ciğer sarma, ızgara köfte, damat paçasıdır. Ama siz Tekirdağ’a geldiğinizde yöre halkından da şehre özel tatları sorup tadabilirsiniz.

Tekirdağ’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Namık Kemal Evi Müzesini ve Rakoczi Müzesini görmeden,

Namık Kemal Evi Müzesi

Namık Kemal Evi Müzesi

*** Şarköy ve Kumbağ plajlarında denize girmeden,

Kumbağ Plajı

Kumbağ Plajı

*** Tekirdağ köftesinin tadına bakmadan,

Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ Köftesi

*** Tekirdağ Karacakılavuz el dokumalarında satın almadan sakın dönmeyin…

Karacakılavuz el dokumaları

Karacakılavuz el dokumaları

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.