VAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

29.02.2016
900
VAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

VAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Van, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on dokuzuncu şehri. 2015 itibariyle 1.096.397[1] nüfusa sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. Kuzeyden Ağrı, batıdan Bitlis, güneybatıdan Siirt, güneyden Hakkari illeriyle, doğudan da İran’la sınırlıdır. Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir.

Van’ın tarihi MÖ 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesinin 6 km güneyinde bulunan Tilki tepe ve Van Gölü’nün kuzeyindeki Ernis Mezarlıklarında yapılan kazılarda Kalkolitik, Bronz ve Demir devrine ait yerleşimler bulunmuştur. Van’ın medeni tarihi Urartularla başlar. Van, bugünkü Doğu Anadolu ve Ermenistan ile civarındaki toprakları kapsayan Urartu devletinin merkezi idi.İskit istilasının ardından zayıflayan Urartular, İran’dan gelen Medler tarafından yıkıldı. Daha sonra bölgeye Ahamenişlerler,Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler[2], Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Doğu Romalılar(Rumlar) hakim olmuştur. 644 yılında Müslüman Araplar bu bölgeyi fethetmiş, daha sonra bölge yine Rumlara geçmiştir. Yöre, uzun süre Abbasilere veya Rumlara bağlı yerel Ermeni beyleriyle yönetilmiştir. 11. yüzyıldan itibaren Türkmenlerin yerleşmeye başladığı Van Gölü havzası,önce Selçuklulara, sonra da İlhanlılara, Celayirîlere, Karakoyunlulara ve Akkoyunlulara yurt olmuştur. 16. yüzyılda Safevilerin Doğu Anadolu’dan uzaklaştırılmasından sonra Van’da Osmanlı egemenliği başlamıştır. Van’da 20. yüzyıla kadar Ermeni, Türk, Kürt, Arap nüfus yaşamıştır. Gelenekleri Osmanlı ve İran etkisinde gelişmiştir. Van farklı kültürlerin ve toplulukların bir arada yaşayabildiği güzide bir coğrafyadır.

Van’da Yapılacak Şeyler

Van Rafting Yapma

Rafting Yapma

Rafting Yapma

Van, her ne kadar Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır ve bu ilimizde bir takım aktiviteler yapabilirsiniz. Bunlardan birisi de rafting yapma. Van gezinize renk getirecek ve adrenalin yaşatacak bir aktivite arıyorsanız rafting yapma en doğru karardır. Bu spor için tercih edilen ilk yer Müküs Çayı.Van ilinin Bahçesaray ilçesi yavaş yavaş rafting merkezine dönüşmekte.

Van Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Tıpkı rafting gibi adrenalin ve heyacan dolu bir spor olan yamaç paraşütünü de Van’da yapabilirsiniz. Van ve çevresinin doğal güzelliklerini gökyüzünden izlemek isterseniz yamaç paraşütü en doğru karar. En çok tercih edilen yamaç paraşütü yapma noktası Artos Dağıdır.

Van Dalış Yapma

Dalış

Dalış

Van ve çevresinde yapabileceğiniz bir diğer aktivite dalış yapma. Ülkemizin en büyük gölü konumundaki Van Gölü aynı zamanda Avrupa’nın da 5. büyük gölü konumundadır. Çok büyük olması sebebi ile tıpkı bir deniz görüntüsüne sahip Van Gölünde birçok dalış noktaları mevcuttur. Akdamar, Çarpanak ve Adır Adası bunlardan bazılarıdır.

Van Kayak Yapma

Abalı Kayak Merkezi

Abalı Kayak Merkezi

Van’a gezmeye geldiyseniz iklim şartlarından dolayı kesin olarak yapmanız gereken spor tabi ki kayaktır. Abalı Kayak Merkezi bu sporu yapabileceğiniz noktadır. Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan bu merkezde kış aylarında kayak yapmak popülerdir.

Van Kahvaltı

Van kahvaltısı

Van kahvaltısı

Ülkemizin her bir köşesinin kendine özgü birbirinden lezzetli yöresel tatları vardır. Bu özellik tabi ki Van içinde geçerli. Van’a geldiğinizde mutlaka Van’ın kendine özgü kahvaltısından yapın. Van’ın yöresel kahvaltısını yaparak güne başlamayı unutmayın. Süzme yoğurt, otlu peynir, kaymak, bal, çörek gibi birçok lezzeti bir arada bulacağınız bu kahvaltıyı yapmadan Van’dan ayrılmayın.

Van’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Tarihi yapılardan Van Kalesini, Hoşap Kalesini gezmeden,

Van Kalesi

Van Kalesi

*** Doğal güzelliklerinden Muradiye Şelalesini, Edremit ve Gevaş kıyılarını ve göllerini gezmeden,

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi

*** Van tarihini görebileceğiniz Van Müzesini görmeden,

Van Müzesi

Van Müzesi

*** Gözlerinden birisi mavi diğeri yeşil olan dünyaca ünlü Van Kedisini görmeden,

Van Kedisi

Van Kedisi

*** Yöreye özgü Van kilimlerini ve savat yani gümüş işlemeli el sanatlarından satın almadan,

Van kilimleri

Van kilimleri

*** Van’ın yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan sakın dönmeyin…

Van Yöresel Lezzetler

Van Yöresel Lezzetler

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.