AFYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER

28.02.2016
1.057
AFYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER

AFYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Afyonkarahisar ili Ege Bölgesinde yer alan ve Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan Türkiye’nin illerinden biridir. Daha önceki ismi ise Afyon’dur. Afyonkarahisar ilinde merkez ilçe ile birlikte toplamda 18 ilçe bulunmaktadır. Bununla birlikte Afyonkarahisar’ın 39 beldesi ve 388 köyü bulunmaktadır.

Merkez nüfusu 180.455’tir(bknz. TUİK).Toplam nüfusu 901.326’dır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 ilinden biri olan Afyonkarahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasında ve Ege Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir eşiği, bir geçidi durumundadır.

Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu’dan ve hem de Ege Bölgesi’nden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir. Eni ise Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar kuzey batıdan güney doğuya 112 kilometredir. Denizli’ye doğru incelerek eni 20 kilometreye kadar düşer, bir parça halindedir.

İlin diğer komşu illerle sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometredir.

Tüik adrese dayalı nüfus sayımı verilerine göre Afyonkarahisar’ın genç bir şehir olduğu anlaşılmaktadır.Nüfusun % 41 ini 25 yaş altı nüfus oluşturmaktadır.Toplam nüfus 697.000 kişi iken 25 yaş altı nüfus 284.000 kişidir.

Afyonkarahisar’ınDoğal Güzellikleri

Afyonkarahisar tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Afyonkarahisar’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Afyonkarahisar’ın bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Afyonkarahisar’ın kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Afyonkarahisar’ın Doğal Güzellikleri Kaplıcaları

Afyon Gazlıgöl Kaplıcası

Afyon Gazlıgöl Kaplıcası

Afyonkarahisar yada Afyon denince akla ilk gelen doğal güzelliklerden birisi de Afyon’un kaplıcalarıdır. Gazlıgöl, Hüdai, Heybeli ve Ömer-Gecek gibi Termal Turizm Merkezleri hem gezmek hemde hastalıklarından kurtulmak isteyenler için mükemmel. Çünkü bu Termal Merkezlerin birçok hastalığa da faydalı olduğu belirtilmektedir.

Afyon Hüdai Kaplıcası

Afyon Hüdai Kaplıcası

Afyonkarahisar’daki bu Termal Merkezler, Turizm Bakanlığımız tarafından kaplıca turizmi merkezi kabul etmiş ve pilot bölge seçilerek altyapı çalışmaları yoğunlaşmıştır. Afyon kaplıca konusunda turizm başkenti olmaya en büyük aday.

Afyonkarahisar’ın Doğal Güzellikleri Mesire Yerleri

Afyonkarahisar’da birçok mesire yerleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Çağlayan Parkıdır.

Afyonkarahisar Çağlayan Parkı-3

Çağlayan Parkı, Afyonkarahisar’ın Çay ilçesine bağlı ülkemizin doğal güzelliklerindendir. Çağlayan Parkında su 28 metre yükseklikten akar ve buradan çıkan su sesi özellikle yaz aylarında buraya gelen insanlara müthiş bir serinlik verir.

Diğer bir mesire yeri ise Suçıkan Parkıdır. Suçıkan Parkı Afyonkarahisar’ın Dinar işçesine bağı olan Türkiye’nin doğal zenginliklerindendir. İlçeye sadece 1 kilometre uzaklıktadır ve Menderes nehrinin kaynağındadır.

Afyonkarahisar Suçıkan Parkı-3

Bir diğer mesire yeri ise Horan Parkıdır. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesine bağlı olan ülkemizin doğal güzelliklerindendir. İlçeye sadec e1 kilometre uzaklıkta olan Horan Parkının türbe ve şehitlik abidesi bulunmaktadır.

Afyonkarahisar’ın bir diğer mesire yeri ise Bal Mahmut’tur. Bal Mahmut mesire yeri İzmir yolu üzerindedir.

Afyonkarahisar Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Bu milli park Afyonkarahisar ile sınırlı kalmamış Kütahya’ya da geçen kocaman bir milli parktır. İçinde 11 tane şehitlik ve anıt, 1 tane park ve 2 tane müze mevcut. Başkomutan MEydan Muharebesinin geçtiği yerleri kapsayan bu milli park sadece Afyonkarahisar’ın değil ülkemizin de önemli doğal güzellikleridendir. Bu Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı Bakanlar Kurulu tarafından kurulmuş olan bir parktır. Başkomutanlık Tarihi Milli Parkının kapladığı yerler şu şekilde;

Afyonkarahisar Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı-3

  • Kocatepe
  • Beytepe
  • Belentepe
  • Kurtkayası
  • Kalecik Sivrisi
  • Erkmentepe
  • Çiğiltepe
  • Tınaztepe
  • Zafertepe
  • Berberçamtepe
  • Adatepeler
  • Çalköy
  • Dumlupınar

Afyonkarahisar Kocayayla

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Türkiye’nin doğal güzelliklerindendir. Kocayayla, Akdağ dağının eteklerinde bulunur ve yaylanın bir kısmı Afyonkarahisar’ın Kızılören ve Hocalar ilçelerine de taşmaktadır.

Afyonkarahisar Kocayayla-3

2.500 metre yükseklikteki Akdağ’ın yaklaşık 1.600 metre yüksekliklerine gelmektedir. Sandıklı ilçesine 35 kilometre mesafede olan Kocayayla ayrıca Hocalı ilçesinin Sorkun kasabasından da gelinebilir. Kocayayla, Karadenizden kalma bir görünüme sahiptir. Öyle ki su kaynakları, ormanlık alanı ve zengin bitki örtüsü ile önemli bir yere sahiptir.

Afyonkarahisar Yılkı Atları-3

Kocayayla’da kurt, domuz, yılkı atları gibi yabani hayvanlarda bulunmaktadır.

Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı bir doğal güzelliktir. İlçedeki Akören kasabasının Gecekgediği mevkiinden bulunan bu 26 Ağustos Tabiat Parkı, Afyonkarahisar’a sadece 17 kilometre mesafededir.

Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı-3

26 Ağustos Tabiat Parkında 80’den fazla bitki türü mevcut. Bunun dışında yeşilbaş ördek, serçe, kırlangıç gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapan 26 Ağustos Tabiat Parkında göl alanları ve dinlenme yerleride bulunmaktadır. Ayrıca parkın içinde Başkomutan Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz Harekatına ait tepeler de bulunmakta.

Afyonkarahisar Dandindere Tabiatı Koruma Alanı

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı bir doğal güzelliktir. İlçeye 30 kilometre mesafededir. Dandin Deresinde bulunan Sedir ağacı ormanının korunması amacıyla koruma alanına girmiştir. Dandindere Tabiatı Koruma Alanında bulunan ağaç ve hayvan türleri şunlardır;

Afyonkarahisar Dandindere Tabiatı Koruma Alanı

Toros sediri, boylu ardıç, kokara ardıç, katran ardıç, saçlı meşe ve kurt, tilki, domuz, tavşan, keklik, bıldırcın.

Afyonkarahisar’ın Doğal Güzellikleri Mağaraları

Afyonkarahisar Kurt İni Mağarası

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı bir doğal güzelliklerdendir. İlçeye 34 kilometre mesafededir. Afyonkarahisar’ın doğal güzelliklerinden olan Kocayayla’ya da 6 kilometre mesafede olan Kurt İni Mağarası, ormanlık bir alanda olup 1.700 metre yükseklikte bulunmaktadır. Uzunuluğunun 300 metre olduğu tahmin ediliyor.

Kuzu İni Mağarası

Afyonkarahisar Kuzu İni Mağarası-33

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı bir doğal güzelliğimizdir. Mağaranın girişinde koyun beslendiği için bu ismi alan Kuzu İni Mağarası, dar geçitlerden oluşmaktadır.

Afyonkarahisar Buzluk Mağarası

Afyonkarahisar Buzluk Mağarası-33

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesine bağlı olan ülkemizin doğal güzelliklerindendir. Adını aldığı Sultandağlarının en yüksek yerinde bulunur. Büyülüyici bir görünüme sahip Buzluk Mağarasına otomobiliniz ile Küçük Kirazlı Yaylasına kadar gidebilirsiniz. Geri kalan yolu yürümek zorundasınız ve yürüyüş mesafesi ortalama 4 saattir. Bu yürüyüş oldukça zor bir yürüyüştür. Yer yer 70 derece yamaçların olduğu bu yoldan Elmas Deresine inip vadinin diğer tarafına tırmanmalısınız. Önünüze çıkacak olan kayalıkların ardında Buzluk Mağarasını göreceksiniz. Buzluk Mağarasın girdikten kısa bir süre sonra çok soğuk olduğu içib buzlar göreceksiniz. İlerleyen yerlerde elmas şeklinde kristallerde göreceksinizdir.

Afyonkarahisar İnsuyu Mağarası

Afyonkarahisar İnsuyu Mağarası-3

Afyonkarahisar’ın Bodavin ilçesine bağlı olan ülkemizin doğal güzelliklerindendir. İlçeye sadece 7 kilometre mesafede olan İnsuyu Mağarası, ilçenin Dipevler Köyündedir. İnsuyu Mağarası 2 katlıdır ve içinde tatlı su kaynaklarıda bulunmaktadır.

Afyonkarahisar Suçıkan Mağarası

Afyonkarahisar Suçıkan Mağarası-3

Afyonkarahisar’ın Dİnar içlesine bağlı olan doğal güzelliklerimizdendir. Suçıkan Mağarasında henüz bilimsel çalışmalar yapılmamıştır. Bu yüzden mağara hakkında detaylı bir bilgi yok. Ama çok büyük olduğu tahmin edilmekte.

Afyonkarahisar Balcam Mağarası

Afyonkarahisar Balcam Mağarası

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı olan bir doğal güzelliktir. İlçeye mesafesi 10 kilometredir. Aynı isimle anılan Balcam köyü civarındadır.

Afyonkarahisar’da Ne Yapılır?

  • Afyonkarahisar Kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
  • Gazlıgölden Meşhur Afyonkarahisar Maden Suyundan içmeden
  • Sandıklı Hüdai Kaplıcalarında Çamur Banyosuna girmeden
  • İhsaniye/Ayazin (Metropolis) bölgesi, Sandıklı Akdağ –Tokalı Kanyonu, İscehisar’daki Peri Bacalarını, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesini, Ulu Camii, İmaret Camii, Afyonkarahisar Kalesini görmeden
  • Sultan Divani Mevlevihane Müzesini ve Mevlevi Türbe Camiini gezmeden
  • Kaymaklı Ekmek Kadayıfı tatlısını, Afyonkarahisar’ın yöresel yemeklerini ,ağzıaçık böreğini, patatesli ve mercimekli bükmesini yemeden
  • Meşhur Afyonkarahisar’ın sucuk, kaymaklı şekerinden ve lokumundan almadan

….dönmeyin

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.