TOKAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

29.02.2016
839
TOKAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

TOKAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Komana (Bizans), Kah-Cun (İran), Dar Ün-Nusret (Selçuklu), Sobaru (Moğol), adlarıyla da bilinen Tokat (Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi), Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerinden biridir.

Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi’nde kalır. 1943 yılında Taşova, 1944’te Artova ve Turhal, 1954 yılındaAlmus, 1987 yılında Pazar ve Yeşilyurt, 1990 yılında Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulmuştur. 2010 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 12 ilçe, 77 belde ve 609 köy vardır.

İlk çağlarda Togayıtlar‘ca kurulduğuna inanılan Tokat, Hititlerin, Asurluların, Hurriler ve Kimmerlerin egemenliğinde kaldıktan sonra sırasıyla Perslerin, Makedonyalıların (Büyük İskender Dönemi), Kappodokya Krallığının ve buraya “Comana Pontica” adını veren Pontos Krallığı‘nın yönetimine geçti. MÖ 65‘te Romalıların ve MS Bizans Devletinin egemenliğine girmiştir. Bizans-Sasani ve Bizans-Arap savaşlarında kritik öneme sahip olan Tokat Kalesi, Malazgirt Zaferinden sonra Danişmedlilerin yönetimine (1071) daha sonra ise Anadolu Selçuklularının (1150) eline geçmiştir.

Tokat’ta Yapılacak Şeyler

Tokat Yöresel Yemekleri

Etli Dolma

Etli Dolma

Tokat’a geldiğiniz zaman yapacağınız ilk şey doğal olarak yemek yemek. Malum aç ayı oynamaz misali. Tokat’ın yöresel yemekler denince akla ilk gelen hiç şüphesiz Tokat kebabı. Keşkek çorbası ve etli dolma da diğer  yöresel lezzetlerden. Eğer alkol kullanıyorsanız Tokat şarabı veya Mahlep şarabı da denenebilir.

Tokat Çarşıları

Tokat’ın çarşıları da oldukça ünlüdür. Bu çarşıların başında Yazmacılar Çarşısı gelmekte. Bunun dışında Çarıkçı Çarşısı ve Zurnacı Çarşısı da en bilindik çarşılardan. Bu çarşılarda birbirinden güzel hediyelik eşyalar bulacaksınız. Bu çarşıların dışında bir de el dokumalarının yapıldığı köyleri de gezmenizi tavsiye ederiz. Özellikle tahtalı baskı yazma en ünlü el dokuma işidir.

Tokat Gezilecek ve Görülecek Yerler

Selemen Yaylası

Selemen Yaylası

Tokat’ta gerek yayla olsun gerekse tarihi yapılar oldun gezilecek ve görülecek birçok yer var. Selemen Yaylası ve Dumanlı Yaylası görülmeye değerdir. Tarihi yapılardan bahsedecek olursak Gökmedrese, Ballıca Mağarası, Tokat Kalesi, Hıdırlık Köprüsü bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca Sulusaray kaplıcasına girerek buranın şifalı sularından faydalanabilirsiniz.

Tokat’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Gökmedrese, Ballıca Mağarası, Hıdırlık Köprüsü, Tokat Kalesi gibi tarihi yapıları görmeden,

Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası

*** Tokat’ın Kaz Gölü, Topçam, Çamiçi gibi yerleri gezmeden,

Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası

*** Yazmacılar Çarşısı başta olmak üzere Tokat çarşılarını gezmeden,

*** El dokuma işçiliği olan tahtalı baskı yazma satın almadan,

Tahta Baskı Yazma

Tahta Baskı Yazma

*** Tokat hamamlarına girmeden,

Tokat Hamamları

Tokat Hamamları

*** Tokat kebabının tadına bakmadan,

Tokat Kebabı

Tokat Kebabı

*** Ünü ülke sınırlarını aşan Niksar Ayvaz suyundan kana kana içmeden sakın dönmeyin…

Niksar Ayvaz Suyu

Niksar Ayvaz Suyu

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.