ADANA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

02.03.2016
905
ADANA  HAKKINDA GENEL BİLGİLER

ADANA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Adana, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık altıncı şehri. 2014 itibarıyla 2.165.595 nüfusa sahiptir.[2] Şehir merkezi, Akdeniz’den 30 km içeride Seyhan Nehri’nin üzerinde bulunmaktadır. Akdeniz sahil şeridinde ise Karataş ve Yumurtalık(Ayas) ismi ile iki adet sahil ilçesi bulunmaktadır. Yine Akdeniz üzerinde bulunan Ceyhan ilçesinde ise ticari amaçlı liman bulunmaktadır.

Doğudan batıya 100 kilometre boyunca uzanan Adana-Mersin Büyükşehir Bölgesi, 3,45 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye’deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir ticaret ve kültür merkezidir.

Maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.

Adana’nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olanÇukurova’nın merkezinde bulunur. Yaklaşık 5,62 milyon insana ev sahipliği yapan bölgenin büyük bir bölümü, tarıma oldukça elverişli, geniş ve düz bir arazidir.

Adana’da Yapılacak Şeyler

Adana tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Adana’da geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Adana’nın bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek. Ama bütün bunların dışında bir de Adana’nın kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Adana Taş Köprü: Adana’nın sembol yapısı Taş Köprü taaa Roma döneminde yapılmış, günümüzde Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerini birbirine bağlayan tarihi bir yapıdır. Birkaç sene öncesine kadar araç trafiğine de açık olan yapı bu özelliğiyle Dünya’nın araç trafiğine açık en eski köprüsüdür. 21 gözlü inşa edilen köprünün kara kısmı dolgularla küçülerek bugün 14 gözlü olarak ayaklı tarih olarak şehrin tam ortasında heybetiyle dikilmektedir.

Adana Taş Köprü

Adana Ulu Cami: (Ramazanoğlulları Cami): Adana’nın sembol yapılarındandır. Tarih dersleri boyunca anlatılan beylikler var ya, hah onlardan Ramazanoğulları döneminde; 1541’te tamamlanmış tarihi bir yapıdır. Mimarisi Selçuk ve Memluk tarzını taşır. Merkez Camii’den önce Adana’nın en büyük camisidir.

Adana Ulu Cami

Adana Merkez Sabancı Camii: Seyhan Nehri’nin hemen kıyısında, aynı isimli Adana Merkez Park’ın yanında camii Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük camisidir. 99 metre yükseklikteki 6 minaresi ile etkileyici bir eserdir. Hakkında detaylı bilgi yazımız ileride eklenecek.

Sabancı Merkez Cami

Adana Arkeoloji Müzesi: Tarih boyu defalarca kez taşınmış olup, şu an şehrin merkezinde Reşatbey’de ziyarete açıktır. Çukurova bölgesindeki arkeolojik kazılardan çıkan eserler sergilenir. Giriş 5 TL olup müze kart geçerlidir, ancak 2014 itibariyle geçici olarak ziyarete kapalıdır.

Adana Merkez Park: Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa alan gerçekten botanik bir nefes alanıdır. Oldukça geniş çim alanda, çeşitli ağaçlar ve doğanın huzuru Avrupai merkez kent park kültürünün önemli bir örneğidir.

Adana Merkez Park

Tarihi Kazancılar Çarşısı: Büyük Saat’in yanında yer alan tarihi çarşı, geleneksel Anadolu kapalıçarşı örneklerinin eskilerinden biridir. Bakırcıların ve kazancıların çarşısı olsa da günümüzde gündelik ihtiyaçlara yönelik her türlü dükkan bulunur.

Büyük Saat: 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük saat kulesidir. 1881’de inşasına başlanıp 1 yılda hizmete açılmıştır. Malum o dönem saat kuleleri modernleşmenin sembolüdür. Kendisinden 5 sene sonra inşa edilen ülkemizin en büyük ikinci saat kulesi Dolmabahçe Saat Kulesi’nden (27 metre) 5 metre daha uzundur. Şehrin çarşı bölümünde yer alır. Belediyenin armasında yer alan kule budur.

Büyük Saat

Adana Çarşı Hamamı: Büyük saatin karşısındaki hamamın önü dükkanlarla kapatılmıştır. Yine Ramazanoğulları döneminden kalan haman 1529’dan beri açıktır. Şuanda da yarım gün kadınlara, yarım gün erkeklere hizmet veren özel işletmedir.

Adana Etnografya Müzesi: Çukurova’nın yerlileri ve Toroslar’ın yerlileri sayabileceğimiz yörüklere yönelik tarihi eşyaları barındıran müze 1983’te açılmış, şehir merkezi Kuruköprü Mahallesi’ndedir. Bizi içindekilerden ziyade 1845’te inşa edilmiş bir kilise olan binası etkiler. Giriş ücretsizdir.

Adana Etnografya Müzesi

Misis Mozaik Müzesi: Adana Arkeoloji Müzesi’ne bağlı olarak hizmet veren, sadece meraklısına yönelik içerik bulunduran, Antik Misis döneminden kalma mozaiklerin sergilendiği bir müzedir.  Önceliğiniz olmasın deriz. Giriş ücretsizdir.

Çoban Dede parkı ve Çoban Dede Türbesi: Şehrin tarihinde yer edinmiş Karslı köyü’nün önde gelenlerinden Çoban Dede’nin türbesi nedeniyle gündüz ibadete, doğal yapısı ve nehir manzarası sebebiyle de gece akşamcılara hizmet veren multikültürel bu bölge Seyhan Nehri’nin kıyısında bir tepededir… Önceliğiniz olmasın ancak vakit çoksa gidilebilir.

Çoban Dede Türbesi

Hasan Ağa Camii: Adana’daki tek Osmanlı mimarisi eseri camidir. 1558 yılında çivi kullanmadan yapılmış olması özelliğiyle turistik değeri vardır. Sade, alçak katlı, tek şerefeli bir minareye sahiptir.

Eski Baraj ve Regülatör Köprü: baraj gölü kıyısı ve eski bagaj, aynı zamanda Seyhan regülatör köprüsü ile kıyı şeridi ile de gezinmek için birebir. Sokak tezgahlarından bici bici, şalgam suyu v.s. için iyi bir noktadır.

Regülatör Köprü -2

Adana Atatürk Evi Müzesi: 1923’te Ata’nın kenti ziyaretinde konuk olduğu ev, 1981’de doğumunun yüzüncü yılında müze olarak hizmete açılmıştır. İçeriği kadar 19.yy tipik Adana evlerinin korunmuş önemli bir örneği olan binada çeşitli odalar ziyarete açıktır. Merkez Yüreğir ilçesi Seyhan Caddesi’ndedir. Kültür Bakanlığı’na bağlı olup giriş ücretsizdir.

Adana Atatürk Evi

Dilberler Sekisi: Yeni Adana Projeleri kapsamında Seyhan Nehri kıyısında yapılmış sekidir. Yürüyüş ve bisiklet yoluyla birlikte var olan göl ve nehir manzaralı kafe ile hizmet verir. Dinlence, spor ve mesire alanıdır.

Adana Civarında Gezilecek Yerler

Anavarza Kalesi ve Antik Kenti: Merkezden 70 km. kadar mesafede Kozan ilçesinin Ceyhan ilçe sınırında antik dönemden kalan Anavarza Kenti’nde ne yazık ki günümüzde neredeyse hiçbir şey ayakta değildir. Klikya’nın bu önemli eserinden sadece hamam, kilise, devasa sur ve sütunlu yol şuan yaşıyor olmakla birlikte, kentin zirvesindeki kale oldukça sağlam bir şekilde ayaktadır. Kültür Bakanlığı’na bağlı Anavarza Ören Yeri’nin girişi ücretsizdir.

Anavarza

Misis Antik Kenti: Ceyhan Nehri kıyısında tarihi İpek Yolu’nun bir parçası olarak kalan bölge tarih boyu on beşten fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bir yapının mozaik taban döşemeleri, akropol surları, hamam, su kemerleri ve 9 gözlü bir taş köprü hâlâ yaşatabildiğimiz kalıntılar olarak ülkemizin topraklarını beslemektedir ve Adana’nın şehir dışında görülecek yerleri listesinin başında yer alır.

Şahmeran Kalesi: (Yılankale) (Yılanlıkale): Adana il sınırları içinde kalan yapı şehir merkezinden biraz uzaktadır. Çukurova’nın ender yükseltilerinden birine konumlanmış olup, tarih boyu İpek Yoluna bekçilik yapmış olan bu eser, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor. 12. yy’dan kalan yapının resmi adı Yılankale olmakla beraber biz Adanalılar Şahmeran deriz niyeyse.

Şar Antik Kenti: Uzak Tufanbeyli İlçesi’nin kuzeyinde Kayseri sınırlarına çok çok yakın alanda Hitit, Roma ve Bizans eserleri yer alır. Günümüze ayakta kalabilmiş eserlerin çoğu Roma dönemine aittir. Giriş ücretsiz olup, bizim hiç gitmemiş olduğumuzu belirtelim.

Şar Antik Kenti

Ayaş Antik Kenti: Adana’nın aynı zamanda bir Akdeniz şehri olduğunun ve denize kıyısının olduğunu gösterircesine (Haritadan bakınca herkes Adana’yı deniz kıyısında sanar, oysa ki il merkezi denize bayağı mesafelidir) kıyı ilçemiz Yumurtalık’ta yer alan şirin liman kasabası ve tarihi kalıntıların yerleşimi. MÖ 4’ün sonlarında MÖ 3’e yakın yapılan savaşta Büyük İskender’in, Pers İmparatoru Dara’yı yenmesinin ardına yerleşen Makedon komutanlar tarafından inşa edilmiş bir liman kenttir. Vakti olanların gitmesini öneririz.

Varda Köprüsü: Batı tarafında Karaisalı ilçesinde yer alan bu muazzam demir yolu köprüsü 99 metre yüksekliğinde ve 200 metre uzunluğundadır, 1912’de Almanlar tarafından inşa edilmiştir. Sadece yapıyı görmek için bile giden gezginler bulunmaktadır. İlçe, konuklarına köprü ile birlikte Kapıkaya Kanyonu’nun doğal güzelliklerini de vadeder.

Varda Köprüsü

Feke Kalesi: Feke ilçesindeki bu tarihi kale de İpek Yolu’nun bir başka korucusudur. 12. yüzyıldan kalma kalenin kendi kadar, manzarası etkileyicidir. İçindeki bahçesi ve havuzu günümüze kadar yaşamayı başarmıştır. Feke Adana’ya 125 km. kadar mesafededir.

Feke Kalesi

Adana Sahilleri, Yumurtalık ve Karataş İlçeleri: O zaman açık konuşalım sahil turisti profili, bu bölgede biraz düşüktür. Öyle geleneksel Akdeniz sahillerindeki kitleyi beklemeyin. Deniz kalitesi de düşüktür, kumsallar da oldukça bakımsızdır. Hemşehrilerimiz ve dostlarımız kızmasın, biz kimseye önermeyiz. Antalya olmuyorsa da Mersin’e gidilsin daha kaliteli deniz keyfi için.

Tekir Yaylası

Tekir yaylası Toros dağlarının eteklerinde bulunan ve Adana’nın kuzey bölümünde yer alan bir yayladır. Adana halkı oldukça ilgi göstermektedir. Özellikle 2000 yılından sonra büyük bir gelişim göstermiştir.

Adana Tekir Yaylası

Tekir Yaylasına gitmek için;

Adana merkezden Tekir yaylasına toplu taşıma araçları bulunmakta. Özel araçla gitmek isteyenler ise Adana merkezden yaklaşık 45 dakika içinde Tekir yaylasına varabilirler.

Pozantı – Armutoluğu Yaylası

Sarımsak dağının eteklerinde bulunan ve Adana’nın Pozantı ilçesinde yer alan bir yayladır. bundan dolayı yaban hayatı fazladır. Armutoluğu Yaylasında çok sayıda köknar, sedir, ardıç ağaçlar ve kır çiçekleri bulunmaktadır. Ayrıca soğuk su kaynakları da oldukça fazladır.

Adana Pozantı Armutoluğu Yaylası

Pozantı – Armutoluğu Yaylası gitmek için;

Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı olan Armutoğlu Yaylasına gitmek için Pozantı-Ankara yol ayrımından Sarımsak Dağına doğru (doğuya) dönüp 13 km gitmeniz gerekiyor. Bu 13 km’lik yol köknar ve çam ağaçlarından oluşan bir ormanlıktır.

Aladağ – Meydan Yaylası

Sedir, çam, köknar, ardıç ağaçları bulunan ve ayrıca meyve bahçelerinin de yer aldığı Meydan Yaylası Adana’nın doğal güzelliklerinden birisidir. Doğaya uygun inşaa edilmiş ahşap ve taş evlerde Meydan Yaylasına ayrı bir güzellik katmaktadır. Meydan Yaylasında hem elektrik hemde telefon da mevcut. Meydan yaylasının ormanlık bölümünün kıyı bölgelerine kamp kurabilirsiniz. Ayrıca Meydan Yaylasında bakkallar, kahvehaneler ve menüsü ağırlıklı olarak et olan lokantalar da bulunmaktadır.

Adana Aladağ Meydan Yaylası

Aladağ – Meydan Yaylasına Gitmek İçin;

Adana’nın Aladağ ilçesinden 6 kilometre gittikten sonra yol üstünde bulacaksınız. Ayrıca Aladağ ilçesinden hem taksi hemde minibüsle Meydan Yaylasına gidebilirsiniz.

Karaisalı – Kızıldağ Yaylası

Kızıldağ Yaylası, adından da anlaşılacağı gibi ismini Kızıldağ dağından almıştır. Bu bölgede yaşayan insanlar için önemli bir yere sahip olan Kızıldağ Yaylasında birçok meyve ağacı bulunmaktadır. Bunlar; elma, kiraz, vişne, armut, ceviz v.b. Ayrıca Kızıldağ Yaylasında yürüyüş de yapabilirsiniz. Kızıldağ Yaylasına gittiğiniz zaman kahve, lokanta, bakkal ve bunun gibi bir çok imkan bulabilirsiniz.

Adana Karaisalı Kızıldağ Yaylası

Kızıldağ Yaylasına Gitmek İçin;

Karaisalı ilçesine bağlı olan Kızıldağ Yaylası ile Karaisalı ilçesi arasında 27 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Feke – İnderesi Yaylası

İnderesi Yaylası yada İnderesi Köyü, bağ ve bahçeleri ile bolca olan bir yayladır. Aynı zamanda bir köy olan İnderesi Yaylası ayrıca otantik bir görünüme sahiptir. İnderesi Köyünde köy halkı kilim, Yahyalı halısı dokuyup satmaktadırlar. İnderesi Yaylasında Sağlık Ocağı, lokantalar, bakkal ve fırın gibi tesislerde bulunmaktadır.

Adana Feke İnderesi Yaylası

İnderesi Yaylasına Gitmek İçin;

Feke ilçesi ile İnderesi Yaylası arasındaki mesafe 59 km’dir.

Tufanbeyli – Kürebeli Yaylası

Kürebeli Yaylasında göze çarpan ilk şey içinde bulunan gölettir. Bu gölet sulama amaçlı kullanılmaktadır. Kürebeli Yaylasına gitmek isterseniz ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Çünkü Kürebeli Yaylasında herhangi bir tesis yada konaklama yeri bulunmamaktadır.

Adana Tufanbeyli Kürebeli Yaylası

Kürebeli Yaylasına Gitmek İçin;

Tufanbeyli ilçesinin kuzeyinden 10 kilometrelik bir mesafede.

Pozantı – Fındıklı Yaylası

Fındıklı Yaylası yada Fındıklı Köyünde bol miktarda bağ ve bahçe bulunmaktadır. Aynı zamanda bir köy olan Fındıklı Yaylasında Sağlık Ocağı, lokanta, bakkal gibi tesisler bulunmaktadır.

Adana Pozantı Fındıklı Yaylası

Fındıklı Yaylasına Gitmek İçin;

Pozantı ilçesinden minibüslerinde seferleri bulunan Fındıklı Yaylası, Pozantı-Çamardı karayolunun 10. km’sinde bulunmaktadır.

Saimbeyli – Çatak Yaylası

Çatak Yaylasında dağ yamaçlarından akan şelaleler yaylaya çok güzel bir manzara kazandırmaktadır. Ayrıca yüzyıllık çınar ağaçalarının gövde ve dallarının altında bulunan piknik alanları da Çatak Yaylasını cazip kılmaktadır. Saimbeyli ilçesine bağlı olan Çatak Yaylası, ilçenin su ihtiyacını da karşılamaktadır. Çünkü su kaynakları bakımından oldukça zengindir.

Adana Saimbeyli Çatak Yaylası

Çatak Yaylasına Gitmek İçin;

Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun 2. km’sinde sol tarafa döndükten sonra bahçelerin bulunduğu bir alana gireceksiniz. Bu bahçeli alanda 3 km gittikten sonra Çatak Yaylasına ulaşacaksınız. Ayrıca Saimbeyli Belediyesinin otobüsleri de Çatak Yaylasına gitmekteler.

Saimbeyli – Obruk Yaylası

Obruk Yaylası, özellikle kır çiçeklerinin bulunduğu ardıç ve sedir ağaçları gibi ağaçların bulunduğu bir yayladır. Obruk Yaylasında hiçbir konaklama yeri ve tesis bulunmamaktadır. Dolayısıyla Obruk Yaylasına gelecek iseniz ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekmektedir.

Adana Saimbeyli Obruk Yaylası

Obruk Yaylasına Gitmek İçin;

Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun 35. km’sinde bulunmaktadır.

Kozan – Göller Yaylası

Göller Yaylası orman ve kır çiçeklerinden oluşmaktadır. Ayrıca Göller Yaylasında bakkal, lokanta ve kahve gibi tesislerde bulunmaktadır.

Adana Kozan Göller Yaylası

Göller Yaylasına Gitmek İçin;

Kozan ilçesinde 40 kilometre mesafededir. Ayrıca yaz mevsiminde Kozan’dan minibüs seferleri de mevcut.

Pozantı – Belemedik Yaylası

Belemedik Yaylası, Çakıt çayı kenarında bulunan bir yayladır. Doğaya uyum sağlayan ahşap ve taş evlerde Belemedik Yaylasının ayrı güzelliklerinden. Belemedik Yaylasında yaban domuzu, yırtıcı kuşlar, yaban keçisi gibi yabani hayvanlarda bulunmaktadır. Belemedik Yaylasına gelmek isterseniz ihtiyaçlarınızı getirmeniz gerekmektedir.

Adana Pozantı Belemedik Yaylası

Belemedik Yaylasına Gitmek İçin;

Pozantı ilçesinden 10 kilometre mesafedeki Anbaş köyü yolu üzerinde bulunmaktadır.

Pozantı – Asar Yaylası

Ahşap ve taş evlerin bulunduğu Asar Yaylasında çam, sedir ağacı gibi ağaçların yanı sıra meyve bahçeleri de bulunmaktadır. Asar Yaylasında elektrik olmasına rağmen her hangi bir tesid bulunmamaktadır. Dolayısıyla gelmek isteyenlerin ihtiyaçlarını getirmesi gerekmektedir.

Adana Pozantı Asar Yaylası

Asar Yaylasına Gitmek İçin;

Pozantı-Çamardı karayolu üzerinde kalan Asar Yaylasına Pozantı ilçesinden minibüslerde gitmektedir.

Akyatan Gölü

Adana Akyatan Gölü

Karataş ilçesine bağlı olan Akyatan Gölü, Adana’ya 48 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık olarak 10.000 yıl önce oluşmaya başlayan Akyatan Gölünde nehirlerin taşması sonucu önce bataklık haline gelmiş, sonra kumların etkisiyle de denizden ayrılmış, sonuç olarak dabugün kü halini almıştır.Türkiye’de bulunan Lagün göllerinin en büyüğü olan Akyatan Gölünün su seviyesi ortalama 4.900 hektardır. Fakat yazın sıcaklığından dolayı çok fazla küçülmekte.

Seyhan Baraj Gölü

Adana Seyhan Baraj Gölü

Seyhan Baraj Gölü, isminden de anlaşılacağı gibi 1953 yılında yapımına başlanan bir baraj gölüdür. Seyhan Baraj Gölünün kyapım amacı sulama yapmak ve elektrik üretmektir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.