KARS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
906
KARS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KARS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan il. İdari merkezi aynı adlı Kars şehridir. Kars ilinin 7 ilçesi, 10 belediyesi ve 384 köyü vardır. Yüz ölçümü 9.442 km²’dir.

Kars ili topraklarının tarihi, yapılan birçok arkeolojik kazı çalışmalarında yaklaşık iki milyon yıl öncesinde yaşanan Yontma Taş Devri’ne uzandığı görünmektedir[4]. Bu devirdeki dönemlerden kalma şölyen-aşölyen tipte işlenmiş el baltalarına Susuz ilçesinde, Cilavuz Deresi düzlüklerinde rastlanmıştır. Ağzıaçık Suyu’nun batısında kalan düzlüklerde ve Ani şehrinde el baltaları ve büyük yongalar bulunmuştur. Özellikle, Yazılıkaya mağaralarında bulunan duvar resimleri insanların yörede avcılık ve toplayıcılıkla uğraştıklarını ortaya koymaktadır. Bu resimlerde dağ keçileri, geyik ve eşek figürleri çizilmiştir.

Kars’ta Yapılacak Şeyler

Kars Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, Kars sınırları içinde olup Ermenistan sınırında bulunan bir harabedir. Geçmişte bir yerleşim yeri olan ama şimdi terkedilmiş bir şekilde tarihi bir yapı olarak ömrünü sürdüren Ani Harabelerinin geçmişi yaklaşık 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Ani Harabeleri, İpek Yolunun en önemli duraklarından birisiydi. Kars’a gidipte Ani Harabelerini görmemek olmaz.

Kars Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi

Artık Türkiye’nin hemen her şehrinde bir tane kayak merkezi bulunmakta. Kars’ta da faaliyete geçirilen kayak merkezi Sarıkamış’ta yapılmıştır. Sarıkamış’ın dondurucu soğuğuna aldırmadan keyifle kayak yapabileceksiniz. 2500 metre yükseklikte ve sarıçam ağaçlarına sahip ormanlık bir arazide kurulmuş bu kayak merkezinin sezonu Aralık ile Mart ayı arasıdır. Sarıkamış Kayak Merkezini diğer kayak merkezlerinden ayıran özellik sadece Alplerde görülen kristal kar olmasıdır.

Kars Kalesi

Kars Kalesi

Kars Kalesi

Kars Kalesi, 1153 tarihinde o zaman Selçuklulara bağlı olan Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin tarafından vezirine inşa ettirilmiştir.1386 yılında Timur tarafından harap edilen kale, 1579 tarihinde Osmanlı Devleti sultanı III. Murat tarafından tekrar inşaa ettirilmiştir. Kars Kalesi’ne İç Kale, Kars Merkez Kalesi veya Stadel olarak da adlandırılmıştır.

Kars Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti

Kars sınırları içinde bulunan ve 219 hektar alana sahip Kuyucuk Gölünde 207 kuş türü yaşamaktadır. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı olup Kars/Akyaka platosunda bulunan bu gölün denizden yüksekliği 1627 metredir. Kuyucuk Gölü kaynak suyu ile beslenmektedir. Etrafı bozkır olan ve çevresinde büyük ve küçük baş hayvanların otlatıldığı ve tahıl/yem bitkilerinin yetiştirildiği bu gölün en derin yeri ise 13 metredir.

Kars Yöresel Lezzetler

Yöresel Lezzetler (Umaç Helvası)

Yöresel Lezzetler (Umaç Helvası)

Ülkemizin her ilinde olduğu gibi Kars’ında kendine as yöresel yemekleri bulunmakta. Bunların en başında hörre çorbası, evelik, umaç helvası, kuymakhaşıl ve boşbaş gelir. Daha sayamadığımız birçok yöresel lezzete sahip Kars’a gittiğinizde bu tatlardan mutlaka tadın.

Kars’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Kars Kalesine gezmeden ve şehri Kars Kalesinden izlemeden,

* Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı hamamları, Havariler Kilisesi gibi tarihi yapıları görmeden,

Havariler Kilisesi

Havariler Kilisesi

* Sarıkamış’ta kışın kayak yazın ise piknik yapmadan,

* Kars Müzesini görmeden,

Kars Müzesi

Kars Müzesi

* Kars Âşıklarının atışmalarını dinlemeden,

* Çeçil peyniri, tereyağı, kara kovan balı satın almadan

Çeçil Peyniri

Çeçil Peyniri

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.