GAZİANTEP HAKKINDA GENEL BİLGİLER

01.03.2016
1.240
GAZİANTEP HAKKINDA GENEL BİLGİLER

GAZİANTEP HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Gaziantep, eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehri. 2014 itibarıyla 1.931.836 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Ayrıca Gaziantep, Türkiye’nin hâla yaşanılan en eski kenti olup Dünya’nın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.[3] Bunların yanında Gaziantep, Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutar. Bunun sebepleri arasında Gaziantep’in Anadolu ile Orta Doğu arasında bir konumda bulunması ve liman kentlerine yakınlığı sayılabilir. Gaziantep’in simgeleri arasında Gaziantep Kalesi sayılabilir.

Gaziantep’te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. İlin en önemli akarsuyu Fırat Nehri ve kollarıdır. Gaziantep ilinde çok az doğal orman bulunmaktadır. İldeki toprakların sadece %14’ü ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda özellikle meşe ve kızılçam ağaçları hâkimdir. Meşe ormanlarının hepsi bozuk olup koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğunluğu yapay ormandır. Gaziantep ilinin batı ve kuzey çevreleri ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir. İlin topraklarının yüzde 60’ı tarıma elverişlidir. Bu kısım, tarlalar, zeytin,antep fıstığı, meyve ve sebze bahçeleri ile bağlarla kaplıdır.[4]
İldeki başlıca dağlar, ilin batısndaki Nur Dağları ile Sof Dağları’dır. Nur ve Sof Dağları arasındaki bölge levha hareketleri sonucu oluşmuş bir çöküntüdür. İldeki en yüksek dağ ise 1496 metre yüksekliği ile Büyük Sof Dağı’dır. İldeki başlıca ovalar ise İslahiye,Barak ve Tilbaşar ovalarıdır. Gaziantep ilinde Nurdağı ve İslahiye 1. derece, Yavuzeli ve Araban 2. derece, Oğuzeli, Nizip veKarkamış ise 3. derece deprem bölgesidir.[

Gaziantep’te Yapılacak Şeyler

Bildiğiniz gibi Gaziantep Güneydoğuy Anadolu Bölgesinde yer alan şehirlerimizdendir. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesinin diğer şehirlerine nazaran daha gelişmiş bir şehirdir. Yani ekonomik olarak diğer şehirlerden daha zengindir. Bunun nedeni iPek Yolu üzerinde ve Mezopotamya ile Akdeniz arasında bulunmasıdır. Bundan dolayı zengin ekonominin yanı sıra zengin bir tarihe de sahiptir.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Bu anlamda Gaziantep’te yapılacaklar listesinin başına Zeugma Mozaik Müzesini yazabilirsiniz. Zira bu müze dünyanın en büyük mozaik müzesidir. 13 renk armonisinden oluşan bu müze 2011 yılından beri ziyarete açılmıştır. Mitras Tapınağı ve Dülük Antik Kenti de gezilecek tarihi yapılardandır.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Diğer yandan Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Gaziantep Kalesi de listeye eklenmes gereken bir yer. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi hakkında bilinen ilgnç bilgi ise Roma döneminde gözlem kulesi olarak yapılmış olmasıdır.

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’in simgelerinden birisi de Bakırcılar Çarşısı’dır. Adından da anlayacağınız gibi bakırlar el işçiliği ile bambaşka bir görünüme bürünüyor. Buradaki inanılmaz el işçiliği olan bu bakırlardan hediye ve anı olarak mutlaka almalısınız. El işçiliği bakırların yanı sıra yemeni ve kutnu kumaşı da oldukça ünlüdür. Bakırcılar Çarşısını gezerken Zincirli Bedesten’i de gezmenizi öneririz.

Gaziantep Yöresel Lezzetler – Antep baklavası, Antep kebabı, Antep fıstığı

Antep Baklava

Antep Baklava

Gaziantep’in yöresel lezzetleri de ülke çapında ünlüdür. Özellikle baklavası, kebabı ve fıstığı dünya çapında ünlüdür. Bu tatların nesilden nesile sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla kurulan Emine Göğüş Mutfak Müzesini de mutlaka gezin.

Gaziantep’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Gaziantep Arkeoloji Müzesini ve Hasan Süzer Etnografya Müzesini gezmeden,

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

* Gaziantep Kalesini ziyaret etmeden,

* Gaziantep antik kentlerini görmeden,

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti

* Gaziantep lahmacunu, Ali Nazik Kebabı, baklavası gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmadan,

Antep Lahmacun

Antep Lahmacun

* Bakır, kutnu kumaşı, yemeni gibi el işçiliği olan hediyelerden almadan,

Kutnu Kumaşı

Kutnu Kumaşı

* Her sene Aralığın 25’inde düzenlenen şenliklere katılmadan

sakın dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.