DİYARBAKIR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

02.03.2016
961
DİYARBAKIR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

DİYARBAKIR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Diyarbakır, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on ikinci şehri. TÜİK ADNKS verilerine göre 2014 itibarıyla, tüm ilçe ve köyleriyle birlikte, 1.635.048 nüfusa sahiptir. Diyarbakır kent merkezi yaklaşık 9000 yıllık bir geçmişe sahiptir.Diyarbakır şehri farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200’de Amidi Asur hükümdarı Adad-Nirari’ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı “Amid” ya da “Amidi” olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında şehrin adı “Amid, O’mid, Emit, Amide” şeklinde adlandırıldığı görülmektedir.[3] 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre “Kara Amid” demişlerdir. Şehir için zazacada kent merkezi anlamına gelen “sük” tabiride kullanılmaktadır. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen “Bekr” (بکر) kabilesinden dolayı “Diyâru Bekr” (ديار بكر) (Bekr kabilesinin yurdu) olarak kayıtlara geçmiştir.[4]“Diyaru Bekr” daha sonraları “Diyarbekir”; Osmanlı’nın son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr’in (Diyarbekir) 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terkedildiği, bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de (Diyar-ı Bekr) Diyarbekir adının kullanıldığı görülmektedir. 1926’da Mustafa Kemal Paşa’ya fahri hemşehrilik verilmiştir.

Diyarbakır’da Yapılacak Şeyler

Diyarbakır Tarihi Mekanlar

Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları

Diyarbakır, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. Birçok medenyiyet Diyarbakır’ı yerleşim yeri olarak kullanmış ve her medeniyet içinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Zaten Diyarbakır’a gittiğinizde bunu göreceksiniz. Çünkü Diyarbakır’da birçok tarihi yapı bulunmakta. Diyarbakır’da yapacağınız aktiviteler arasında bu tarihi mekanları gezmeyi de ekleyin.

Ulu Camii

Ulu Camii

Bu tarihi yerlerden bazıları Diyarbakır Surları, Mesudiye Medresesi, Hz. Süleyman Camii, Birkleyn Mağaraları, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Ziya Gökalp Müzesi, Sipahiler Çarşısı, Asur Kalesi’dir.

Diyarbakır Bedesten ve Çarşıları

Bedesten ve Çarşıları

Bedesten ve Çarşıları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Diyarbakır geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunun yanı sıra kervanlarında geçiş güzergahı olması sebebiyle geçmişte ticari bir merkez haline gelmiştir. Bundan dolayı birçok bedesten ve çarşılar kurulmuştur. Burada Diyarbakır’a özgü el sanatları ve işlemeler mevcut. En önemli çarşılarından birisi Sipahiler Çarşısıdır. Eğer Diyarbakır’a giderseniz burada bulunan bedesten ve çarşıları mutlaka gezin. Buralarda kendiniz ve sevdikleriniz için birçok şey bulabilirsiniz.

Diyarbakır Evleri

Diyarbakır Evleri

Diyarbakır Evleri

Diyarbakır’a gittiğinizde dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi Diyarbakır’a has evleridir. Enteresan ama bir o kadar da hayranlık uyandıran kendine özgü yapısı ile Diyarbakır evlerinin ayrı bir özelliği var.

Diyarbakır Yöresel Lezzetler

Kaburga Yemeği

Kaburga Yemeği

Diyarbakır’ın simgelerinden olan Diyarbakır karpuzunun tadına mutlaka bakın. Ayrıca et ağırlıklı yöresel yemeklerinden de mutlaka tadın. Diyarbakır halkı yöresel yemeklerinde bol miktarda baharat kullanmaktadırlar. Denemeniz gereken yöresel lezzetlerden bazıları Kaburga, meyankökü şerbeti, ekşili dolma, cartlak kebabı, içli köfte ve ciğer kebabıdır.

Diyarbakır Olta Balıkçılığı

Dicle Nehri

Dicle Nehri

Bilindiği gibi Dicle Nehri Diyarbakır’dan da geçmektedir. Dicle Nehri’nin yanı sıra Deve Geçidi Barajı ve Karakaya Barajı da il sınırları içindedir. Bu üç bölgede olta balıkçılığı aktivitei yapmak için gayet elverişlidir.

Diyarbakır’a Gidince Yapmadan Dönmeyin

Diyarbakır’da bulunan Surları, Diyarbakır’ın Ulu Camisini, Keçi Burcunu ve İç Kaleyi gezmeden,

Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları

Malabadi Köprüsüne uğramadan,

Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü

Tarihi Diyarbakır Evlerini görmeden,

Diyarbakır Evleri

Diyarbakır Evleri

Diyarbakır müzelerini gezmeden,

Ziya Gökalp Müzesi

Ziya Gökalp Müzesi

Kaburga yemeği yemeden ve meyankökü şerbeti içmeden,

Meyan Kökü Şerbeti

Meyan Kökü Şerbeti

Diyarbakır hasırı satın almadan

Diyarbakır’dan dönmeyin…

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.