EDİRNE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

02.03.2016
912
EDİRNE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

EDİRNE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Edirne, Türkiye Cumhuriyeti’nin Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alan, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, güneyde Çanakkale ve Ege Denizi, batıda Evros (Yunanistan) ve kuzeyde Hasköy (Bulgaristan) ile çevrili ildir.

Edirne ilinin geneli düzlük olup il sınırları içerisindeki herhangi bir yükselti 500 metreyi aşmadığı için ilde dağ bulunmamaktadır. Korudağ Edirne’de bilinmesine rağmen bu yanlış bir bilgidir. %25’i ormanlık olan ve topraklarının %57’sinde tarım yapılan ilin en önemli akarsuyu, Karaağaç hariç olmak üzere Türk-Yunan sınırını çizen Meriç’tir. İlin iklimi güneyden kuzeye doğru çıkıldıkça sertleşir; Ege Denizi’ne kıyısı olan güney kesiminde daha çok ılıman Akdeniz iklimiyaşanırken il merkezinin de bulunduğu kuzey kesiminde sert kışlarıyla kendini gösteren karasal iklim hâkimdir.

Edirne’de Yapılacak Şeyler

Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Ünü ülke dışına kadar yayılan Kırkpınar Yağlı Güreşlerini ülkemizde de duymayan yoktur herhalde. 600 yıldan fazla bir süredir yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri artık Edirne’nin simgelerinden birisi olmuştur. Bu güreşler Haziran ayının sonunda başlar ve Temmuz ayının başında sona erer. Dolayısıyla Edirne’ye en çok turistte bu dönemde gelmektedir. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde güreşecek pehlivanlar 3 gün boyunca güreş tutarlar ve üçüncü gün yapılan finallerde her kategorideki 1., 2. ve 3.’lere ödülleri verilir. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Unesco tarafından da “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alınmıştır.

Edirne Selimiye Camii

Selimiye Camii

Selimiye Camii

Selimiye Camii, bilindiği gibi Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Edirne’de bulunan dönemin Osmanlı padişahı 2. Selim tarafından yaptırılan bu camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseridir. Selimiye Camii, 1568 yılında yapılamya başlanmış ve 1575 yılında yılında ibadete açılmıştır. Ama bu açılışı görmeye Osmanlı padişahı 2. Selim ömrü yetmemiştir. Selimiye Camii, Edirne’nin merkezinde bulunmaktadır. Selimiye Camii, tek bir kubbeden meydana gelir ve 4 minaresi, her minaresinde 3 şerefeden meydana gelir. Minarelerin yükseklikleri ise 85 metreyi bulmaktadır.

Edirne Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsüde Edirne’nin simgeleri haline gelmiş yapıtlardandır. Yüzyıllardır Meriç Nehri üzerinde bulunan bu köprüde yürümenin keyfi bir başkadır. Özellikle ilkbaharın gelmesiyle Meriç Köprüsü ve çevresi harika bir manzaraya bürünür ve renkgarenk bir görünüme kavuşur. Eğer doğal güzelliklerin iç içe olduğu bu yerde doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Meriç Köprüsünde vakit geçirmenizi tavsiye ederiz.

Edirne Kakava Şenlikleri

Kakava Şenlikleri

Kakava Şenlikleri

Kakava Şenlikleri, her senenin Mayıs ayında yapılır ve tıpkı bir bayram havasında geçer. Edirne’nin en eğlenceli şenliği olan Kakava Şenliklerinde herkes son derece coşkuludur. Kakava Şenlikleri Edirne’de yaşayan Romanların yaptığı şenliklerdir.

Edirne’ye Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Edirne’deki müzeleri görmeden,

 Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

* Selimiye Camii’ni gezmeden,

Selimiye Camii

Selimiye Camii

* Ali Paşa Çarşısından alış veriş yapmadan,

Ali Paşa Çarşısı

Ali Paşa Çarşısı

* Meriç Nehri kenarında yemek yemeden,

* Edirne’nin yöresel lezzetlerinden beyaz peynirini, deva-i misk şekerini, badem ezmesini ve ciğer tavasını yemeden,

Ciğer Tavası

Ciğer Tavası

* Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemeden

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

dönmeyin…

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.