Site icon APART-YURT BULMANIN EN KOLAY YOLU

KÜTAHYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KÜTAHYA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Kütahya, Türkiye Cumhuriyetinin Ege Bölgesinde yer alan bir ildir. TUİK 2010 verilerine göre ilde, merkez ilçeyle beraber 13 ilçe, 59 belediye ve 513 köy vardir.

Kuruluş tarihi kesin olarak tespit edilememekle beraber, tarihi MÖ 3000 yıllarına uzanmaktadır. Eski kaynaklara göre, Kütahya’nın antik çağlardaki adı Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti şeklinde geçmektedir. İl topraklarına yerleşen en eski halk Friglerdir. MÖ 1200’lerde Anadolu’ya gelen Frigler, Hitit İmparatorluğunun topraklarına girdiler ve bir devlet olarak örgütlendiler. MÖ 676 ‘da Kimmeler, Frigya Kralı III. Midas’ı bozguna uğratarak Kütahya ve çevresine egemen oldular.

Alyattes’in Lidya Kralı olduğu dönemde Kimmer egemenliği yerini Lidya yönetimi aldı. MÖ 546’da Persler Lidya Ordusunun yenilgiye uğratarak Anadolu’yu istila etti. MÖ 334’te Biga Çayı yakınlarında Persleri yenilgiye uğratan İskender yörede üstünlük kurdu. Büyük İskender’in MÖ 323’te ölümü ile Kütahya ve yöresi komutanlarından Antigonos’a geçti.MÖ 133’te Roma yönetimine girdi. Piskoposluk merkezi haline getirildi.

Kütahya’da Yapılacak Şeyler

Kütahya Kaplıcalar

Kütahya Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya’nın şifalı sularının ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Türkiye’nin de dört bir yanından gidilen bu kaplıcalar sayesinde bütün bir yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirde yaşayan insanlarında gözde kaplıcalarından olan Kütahya kaplıcaları sizlere hem şifa vermekte hemde doğal güzellikleri ile huzur vermekte.

Kütahya’da Piknik Yapma

Gölcük Yaylası Mesire Yeri

Kaplıcalarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de harika bir yer olan Kütahya yemyeşil yaylalara ve birçok doğal güzelliklere sahip. Bu doğal güzelliklerden birisi de mesire yerleri ve bu mesire yerlerinde mutlaka piknik yapmaya gidin. Muhteşem bir manzaraya sahip Murat Dağı, birbirinden güzel kır çiçeklerini bünyesinde barındıran Porsuk Barajı, oksijenin bol olduğu, tertemiz bir havahya sahip Gölcük Yaylası ve Çamlıca mesire yeri piknik yapmak için tercih edilen ilk yerlerdir. Yemyeşil doğaya kuş seslerinin de eşlik etmesiyle Kütahya, huzurun merkezi haline gelmektedir.

Kütahya Motor ve Bisiklet Turları

Motor ve Bisiklet Turları

Kütahya’ya gelip de farklı bir aktivite arıyorsanız ve adrenalin yaşamak istiyorsanız motor ve bisiklet turlarına katılmanızı tavsiye ederiz. Kütahya’da motor ve bisiklet turlarının en sık yapıldığı yer olan Frigya Vadisi boyunca bu aktiviteyi yapabilirsiniz. Ayrıca motor ve bisiklet turları yaparken sadece gününüzü renklendirmekle kalmayacaksınız. Aynı zamanda doğal güzellikleri hızlı ve yakından görme imkanınız da olacak.

Kütahya’nın Alışverişi

Kütahya çinileri ve porselenleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kütahya’nın porseleni ve çinisi Kütahya’nın simgesi haline gelmiş ve dünya geneline yayılmıştır. Sizlerde gittiğiniz zaman hayran kalacağınız Kütahya porselenlerini ve Kütahya çinilerini mutlaka satın alın. Hem kendiniz için hemde sevdikleriniz için Kütahya’dan götüreceğiniz hediye, bu porselen ve çinilerdir. Bunların yanı sıra takıları, yöresel elbiseleri ve nakışları da alternatif olarak alabilirsiniz.

Bütün bunların yanı sıra Çini Müzesini ve Arkeoloji Müzesini gezmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca Çinili Cami ve Çinili Çeşmeyi de mutlaka görün.

Çinili Cami

Kütahya’ya Gidince Yapmadan Dönmeyin

* 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Germiyan Sokağındaki Türk konaklarını görmeden,

Türk konakları

* Kaya mezarlarını, Frigya Vadisi’ndeki peri bacalarını, Aizanoi antik kenti ve şapelleri gezmeden,

Aizanoi antik kenti (Zeus Tapınağı)

* Türkiye Cumhuriyeti’nin destansı mücadelesi olan Kurtuluş Savaşının en derin izlerini taşıyan Zafertepe, Dumlupınar Şehitliğini görmeden ve o duyguları yaşamadan,

Dumlupınar Şehitliği

* Özellikle Kale içindeki Döner Gazino’da yöresel lezzetlerin tadında bakmadan,

Döner Gazino

* Kaplıcalarında şifalı sulara girmeden ve Kütahya pınarlarından içmeden,

Kütahya Pınarları

*** Dünya çapında ünü yayılan Kütahya porselen ve çinilerinden satın almadan

Kütahya Çinisi

sakın dönmeyin…